Skip to main content

Feriepenge: Alt om feriepenge og ny ferielov

Hvordan er det nu med feriepenge 2020? Hvornår får man feriepenge, og hvad betyder den ny ferielov for udbetaling af feriepenge?

Man behøver ikke rejse til en palmestrand, men man skal holde ferie for at få udbetalt sine feriepenge. Foto: Scanpix

Man behøver ikke rejse til en palmestrand, men man skal holde ferie for at få udbetalt sine feriepenge. Foto: Scanpix

Det er med at holde tungen lige i munden, når man skal tænke på sine feriepenge for det næste år. Den 1. september 2020 træder der nemlig en ny ferielov i kraft, og det har betydning for dine feriepenge i det meste af 2020. Det betyder dog ikke, at du kommer til at gå glip af ferie i 2020.

Siden den 1. januar 2019 har der været en overgangsfase frem mod den nye ferielov, og den første af de to faser har indflydelse på dine feriepenge i 2020.

Artiklen fortsætter under videoen.

Den første fase løb fra januar 2019 til slutningen af august 2019. Her har man således ferie som normalt, hvilket giver 16,7 feriedage. De kan afholdes fra maj 2020 til og med august 2020.

Den anden af de to faser trådte i kraft 1. september 2019, og den løber til 30. august 2020, og den ferie, du optjener i den periode, bliver indefrosset af arbejdsgiverne i en fond, der sikrer, at du ikke både kan holde ferie, du har optjent året før og ferie, du optjener til året efter, hvor den nye ferielov er trådt helt i kraft.

Feriepenge 2020

Hvis du vil holde ferie i perioden 1. maj 2020 til 30. august 2020, har du altså adgang til godt tre ugers ferie, optjent i 2019. Det betyder ikke, at du ikke får adgang til samme mængde ferie i 2020, som du har haft tidligere. For fra 1. september 2020 kan du afholde ferie umiddelbart efter, at du har optjent retten til det. Dine feriepenge indtil 1. september 2020 bliver udbetalt, som feriepenge altid bliver udbetalt.

Hvis du er i tvivl, om man har optjent feriepenge, kan man tjekke det på Borger.dk.

Udbetaling af feriepenge

Dine feriepenge bliver indbetalt på din NemKonto, ligesom din løn og dine offentlige ydelser. Pengene bliver udbetalt af FerieKonto, din arbejdsgiver eller en feriekasse. Du kan hos Borger.dk se, hvilke arbejdsgivere du har optjent feriepenge hos, og hvem der skal udbetale feriepenge til dig.

Du er selv ansvarlig for at indberette, at du holder ferie, så du kan få udbetalt pengene. Hvis du har optjent under 1500 kroner i feriegodtgørelse bliver pengene dog udbetalt automatisk ved ferieårets begyndelse. Det samme gælder, hvis du mangler at få udbetalt beløb under 2250 kroner ved et ferieårs udløb.

Hos Feriekonto får du udbetalt dine feriepenge til din Nemkonto, inden for fire bankdage, hvis du bestiller pengene under fire før din første feriedag.

Hvorfor får man feriepenge?

Det var først i 1938 at lønnet ferie blev indført ved lov. Før 1938 var det kun de færreste, der holdt fri flere dage i træk.

Ferieloven regulerer muligheden for at arbejdere kan holde fri med løn – noget der indtil lovens vedtagelse var helt uhørt.

I første omgang blev det vedtaget, at arbejdere skulle holde ni lønnede fridage om året. To år senere steg det til 12 dage. Det var dermed begyndelsen til det, som vi i dag kender som en rettighed – nemlig fem ugers ferie

Hvornår får man feriepenge

Dine feriepenge bliver tidligst udbetalt en måned før din første feriedag. Borger.dk skriver, at bestiller du feriepenge mindre en fire uger før din første feriedag, får du dem udbetalt inden fire bankdage.

Feriepenge og løn samtidig

Du må ikke have lønnet arbejde, mens du holder ferie. Du må heller ikke modtage offentlige ydelser, såsom dagpenge eller kontanthjælp, mens du holder ferie.

Feriepenge og SU

Du må til godt studere og få udbetalt feriepenge samtidig. Har du et job ved siden af dit studie, skal du holde ferie fra det job for at få udbetalt feriepenge. Borger.dk skriver, at du ikke bliver modregnet i SU af at få udbetalt ferie. Du skal bare angive, hvornår du vil holde ferie fra et eventuelt arbejde.

Dine feriepenge tæller til gengæld med i din årlige indkomst det år, du har optjent dem. Det betyder, at du risikerer at skulle betale SU tilbage.

Den nye ferielov

Den 1. september 2020 træder den nye ferielov så i kraft, og den ændrer på, hvordan du optjener, og hvornår du kan afholde, ferie.

Fra den 1. september 2020 optjener du hver arbejdsmåned 2,08 feriedage, og som noget nyt kan du efter 1. september 2020 afholde de feriedage allerede måneden efter, du har optjent dem.

Det har ellers været sådan i Danmark, at man har optjent ferie i ét kalenderår, og den ferie har man så haft mulighed for at afholde i det følgende ferieår, der løb fra 1. maj til 30. april.

Billund Kommune skriver, at de nye regler ikke ændrer ved, hvor mange feriepenge, man kan optjene i løbet af et år. Men de nye regler giver dig mulighed for hurtigere at holde ferie fra dit job.

Ifølge Billund Kommune vil det nye ferieår gælde fra 1. september til 31. august. I den periode når du at optjene 25 dages ferie, og de 25 dages ferie kan du afholde i ferieåret + fire måneder, altså fra 1. september til 31. december året efter.

Kan man miste sine feriepenge?

Det er ens eget ansvar at sørge for at få holdt ferie og få indberettet, at man skal have udbetalt sin ferie.

Hvis man har holdt ferie, men ikke fået udbetalt feriepenge, når ferieåret udløber den 30. april, kan man fortsat nå at bestille pengene frem til 30. september. Herefter bliver de givet til Arbejdsmarkedets Feriefondsom støtter især udsatte børn og familier ved at tilbyde ferieophold.Hvert år der mange millioner kroner i feriepenge, der ikke bliver hævet.

Man kan søge fonden om at få tilbageført sine penge, hvis man ikke har fået hævet sine penge i tide.

Hvis man er blevet forhindret i at holde ferie i et givent ferieår på grund af blandt andet barsel, sygdom eller værnepligt, kan man få udbetalt sine feriepenge uden at have holdt ferie. I den situation kan man også søge om at få udbetalt pengene frem til den 30. september efter ferieårets udløb.

Hvis man ikke har søgt om sine feriepenge senest tre år efter ferieårets udløb, er der ingen mulighed for at få dem udbetalt.

Kilder: 3F, Borger.dk – Ritzau – Billund Kommune

Del din kommentar