Skip to main content

Flere anholdte peger på Trump

De anholdte er sigtet efter stormen mod kongressen

Donald Trump har været anklaget ved to rigsretssager og er blevet frikendt begge gange. Foto: Scanpix/MANDEL NGAN

Donald Trump har været anklaget ved to rigsretssager og er blevet frikendt begge gange. Foto: Scanpix/MANDEL NGAN

Donald Trump blev frikendt ved en rigsretssag, hvor han var anklaget for at at opildne til optøjerne den 6. januar, hvor en stor gruppe af hans tilhængere stormede kongresbygningen i Washington D.C.

Flere af de personer, der siden er blevet anholdt og sigtet for at tage del i stormløbet peger nu på den tidligere præsident som årsag til, at de gjorde, som de gjorde. Det skriver CBS News.

Fulgte direktiv fra Trump

CBS News har gransket udtalelser og dokumenter og fundet ud af, at mindst syv personer refererer til Donald Trump, når de skal forklare deres handlinger i forbindelse med stormen mod kongressen.

Blandt dem er Matthew Ryan Miller, der er mistænkt for at fyre en brandslukker af på trapperne foran kongresbygningen. Hans advokat har sagt, at Matthew Ryan Miller var ved kongresbygningen, på Donald Trumps ordre.

– Mr. Miller erkender, at han var ved kongressen for at demonstrere med tusindvis af andre borgere, og han fulgte blot direktiver udstedt af daværende Donald Trump, lyder det blandt andet fra Matthew Ryan Millers advokat, ifølge CBS News.

Det giver mening

CBS news har talt med Randy Zelin, forsvarsadvokat og professor ved Cornell Law School. Han siger, at de anholdtes beslutning om at pege på Trump er den samme, som hvis de anholdte sagde, at de gjorde, som deres advokat havde bedt dem om.

– Jeg vidste ikke, at jeg brød loven, for jeg gjorde, som præsidenten sagde, jeg skulle, siger Randy Zelin som eksempel på, hvad en af de anholdte kan sige om sin rolle i stormen mod kongressen.

Harry Litman, tidligere advokat, siger til CBS News, at et sådant forsvar giver juridisk mening. Det er dog ikke ensbetydende med, at de anholdte går fri af straf af den grund. Det skal en dommer og eventuelt en jury stadig afgøre.

Frikendt og anklaget igen

Donald Trump blev den 13. februar frikendt ved sin anden rigsretssag i USA i senatet. Her skulle 67 senatorer stemme for at dømme ham. Samtlige 50 demokratiske senatorer stemte for. Det samme gjorde syv republikanere, og dermed kunne demokraterne, der havde anlagt sagen, ikke få Trump dømt.

Mens Donald Trump altså blev frirundet i senatet, peger flere borgere altså på Trumps ageren i tiden op til stormen mod kongressen. Derudover har et demokratisk medlem af Repræsentanternes Hus indgivet et civilt søgsmål mod den tidligere præsident.

Det er demokraten Bennie Thompson, der står bag søgsmålet.

– Gennem deres ledende rolle handlede tiltalte Proud Boys og Oath Keepers ved at lede angrebet på Capitol (den amerikanske regeringsbygning, red.), mens en horde af vrede mennesker fandt vej ind i Kongressen på opfordring fra tiltalte Trump og Giuliani, lyder det i søgsmålet.

Det er en lov fra 1871, hvis oprindelige formål var at slå ned på den højreekstremistiske gruppe Ku Klux Klan, som bruges i søgsmålet.

Del din kommentar