Flere farlige sygdomme truer børn for tiden

Hos UNICEF og WHO råber man nu vagt i gevær.

Hos UNICEF og WHO er man bekymret. Genrefoto.
Udgivet Opdateret

I Danmark er børn ikke udpræget i fare for at blive ramt af de frygtede børnesygdomme polio og mæslinger, men sådan er det desværre ikke over hele verden.

UNICEF skriver i en pressemeddelelse, at udbruddet af coronavirus covid-19 er medvirkende til, at netop disse børnesygdomme får bedre plads til at sprede sig på, og det bringer hele 24 millioner børn på verdensplan i fare for at blive ramt af sygdomme, der normalt er langt bedre kontrol over.

“Det er frygteligt, at sygdomme som vi var kommet rigtig langt med at bekæmpe, nu igen truer de mest sårbare børneliv i verden. Det sker fordi immuniteten forsvinder, i takt med at vaccinationsprogrammerne stoppes,” siger Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF, i pressemeddelelsen.

Flere lande er stoppet

Problemet er, at lande flere steder i verden har sat en stopper for vaccinationsprogrammer, og derudover er der polio i udbrud i lande som Mali og Niger.

Ifølge UNICEF har 65 lande siden december haft suspenderet immunitetsgivende vaccinationsprogrammer mod kolera, mæslinger, polio, meningitis og gul feber. Derudover har 31 lande udskudt disse programmer.

UNICEF skriver, at sundhedsarbejdere har været nødt til at fokusere på at bekæmpe covid-19, og kombineret med, at en stor mængde vacciner mod de farlige børnesygdomme ikke kommer frem til der, der er brug for dem, og så er millioner af børn altså i fare.

”Vi bliver nødt til, som verdenssamfund at tage ansvar for de her børn, der befinder sig i de skrøbeligste lande i verden. Der kommer ingen anden hjælp end den vi giver dem. Vi har fået opbygget en rigtig god immunitet for mange sygdomme hos børn – vi må ikke tabe millioner af dem på gulvet nu,” siger Karen Hækkerup i pressemeddelelsen.

Børn skal være immune

Også hos WHO er man bekymrede for, at der er skruet ned for kampen mod de mange sygdomme.

”Immunitet er et af de stærkeste og fundamentale forebyggelsesredskaber vi har,” siger Dr Tedros Adhanhom Ghebreyesus fra WHO i pressemeddelelsen.

”Det er vitalt at det internationale samfund finder sammen og sikrer, at lande på sikker vis gør børn immune overfor dræbersygdomme som mæslinger – også mens vi sammen tackler COVID-19-pandemien,” siger Tedros Adhanhom Ghebreyesus.

Problemet er rent sagt, at de farlige sygdomme ikke går i dvale, fordi verdens fokus ligger et andet sted.

”Vi skal ikke udskifte en dødelig epidemi med en anden. UNICEF sørger hvert år for, at cirka halvdelen af alle verdens børn bliver vaccineret, og helt konkret redder det mellem to og tre millioner børneliv – hvert år. Den indsats fortsætter vi med, men vi har brug for, at hele verdenssamfundet gør en ekstra indsats,” siger Karen Hækkerup i pressemeddelelsen.

Powered by Labrador CMS