Skip to main content

Fødevare tilbagekaldes efter vildt fund i sesam

Fødevarestyrelsens råd er, at forbrugere leverer produktet tilbage, hvor det er købt, eller at de kasserer det.

Produktet bør ikke spises. Genrefoto.

Produktet bør ikke spises. Genrefoto.

WIOS Food ApS tilbagekalder tilbagekalder onsdag grissini-produktet “il Buon Pane Grissini Torinesi Sesamo 120g.” Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Produktet er langt fra det første, der for tiden bliver tilbagekaldt, fordi der er fundet pesticidrester (ethylenoxid) i de sesamfrø, der er anvendt i produktet. Det har Newsbreak.dk skrevet om før.

Tilbagekaldelserne skyldes et vildt fund, der i september blev gjort i Belgien. Her blev en ladning sesamfrø fra Indien målt til at have et indhold på 1000 gange mere ethylenoxid, end der er tilladt.

Sesamfrøene har nu også vist sig at være sendt til en lang række andre lande, herunder stort set hele EU og – altså – Danmark.

Fødevarestyrelsen oplyser

I en mail til Newsbreak.dk oplyser Annette Grossmann, specialkonsulent ved Fødevarestyrelsen, følgende:

“Sammenhængen for de tilbagekaldte fødevarer er den, at det dels drejer sig om rene sesamfrø fra Indien med for højt indhold af ethylenoxid dels om produkter, hvori sesamfrø fra Indien med for høje indhold af ethylenoxid indgår. Fødevarestyrelsen har på baggrund af en risikovurdering fundet de nedenfor nævnte produkter farlige for forbrugerne, og de er derfor tilbagekaldt fra markedet.

Den sundhedsmæssige bekymring for stoffet ethylenoxid er begrundet i, at ethylenoxid er vurderet at kunne være kræftfremkaldende.”

Hvor farligt er det?

Trods den nye information og de skærpede regler er det ikke alle sesamfrø fra Indien, der er kaldt tilbage.

Flere partier af sesamfrø eller produkter, der indeholder det, er dog trukket tilbage, da der i netop disse er påvist et for højt indhold af ethylenoxid.

Ifølge Fødevarestyrelsen er ethylenoxid vurderet kræftfremkaldende. Det er det på baggrund af undersøgelser, hvor forsøgsdyr og mennesker har været udsat for stoffet via indånding.

Det er dog ikke bevist, at stoffet kan være kræftfremkaldende efter indtagelse via maden. Det kan dog, som Fødevarestyrelsen skriver, ikke udnyttes, at der er en sundhedsmæssig risiko ved indtag.

“Forbrugere, der før 26. oktober har købt sesamfrø/produkter indeholdende sesamfrø med oprindelse i Indien kan som en ekstra sikkerhedsforanstaltning levere produktet tilbage eller kassere det,” skriver Fødevarestyrelsen.

Tilbagekaldt grissini

Det seneste produkt, der bliver tilbagekaldt, har følgende data:
il Buon Pane Grissini Torinesi Sesamo 120g
EAN: 8005221101842
Bedst før: 14.10.2021
Lot nummer: U288.2

Det er solgt i: 
Meny-butikker i hele landet
Løvbjerg-butikker i hele landet
Spar-butikker i hele landet
Min Købmand-butikker i hele landet
Liva-butikker i hele landet
Letkøb-butikker i hele landet

På basis af DTU Fødevareinstituttets generelle vurdering af ethylenoxid, kan en sundhedsmæssig risiko ikke udelukkes.

Fødevarestyrelsens råd er, at forbrugere leverer produktet tilbage, hvor det er købt, eller at de kasserer det.

Del din kommentar