Skip to main content

Fødevarestyrelsen: -En beklagelig situation

På baggrund af en video fra en minkaflivning vil Dyrenes Beskyttelse politianmelde for dyremishandling.

Omkring 15 millioner mink skal aflives i Danmark i frygt for en særlig virusvariant, som er fundet hos mink. (Arkivfoto.) Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Omkring 15 millioner mink skal aflives i Danmark i frygt for en særlig virusvariant, som er fundet hos mink. (Arkivfoto.) Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Dyrenes Beskyttelse vil politianmelde fejlagtig aflivning af mink.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse, hvor de kalder det dyremishandling.

Det er fuldstændig utilstedelige billeder, vi er vidne til. Det er hjerteskærende, og det må simpelthen ikke ske. Dyreværnsloven siger, at den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som mulig. Det er ikke det, jeg ser her. Jeg er dybt rystet, siger Yvonne Johansen, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse i pressemeddelelsen.

Klemt og kvast

Politianmeldelsen sker på baggrund af en video fra en minkfarm i Nordjylland, der har floreret på de sociale medier og BT.

Videoen viser, hvordan levende mink bliver klemt og kvast under en mislykket aflivning af minkarbejdere ansat af Fødevarestyrelsen.

– Vi har valgt at politianmelde, fordi de forhold vi ser på videoen tilsyneladende ikke opfylder det krav om, at dyr skal aflives hurtigt og smertefrit, siger Yvonne Johansen.

– Det er ikke det, vi kan se ske. Vi ser på videoen mink, som er blevet aflivet, og deriblandt er der mindst en mink, som stadig er i live.

I pressemeddelelsen understreger Yvonne Johansen, “at hensynet til det enkelte dyr aldrig må træde i baggrunden”.

Specifikke forhold

Dyrenes Beskyttelse oplyser til Ritzau, at det er de specifikke forhold i videoen, som de vil anmelde.

Hvem den ansvarlige er, overlader de til politiet som en del af deres efterforskning, lyder det.

De vil også tage kontakt til Fødevarestyrelsen og sikre, at regler om korrekt aflivning bliver overholdt.

Eksemplet i videoen er det eneste tilfælde af ukorrekt aflivning på minkfarmene, som Dyrenes Beskyttelse har information om.

– Men vi har fået oplysninger omkring, at der har været levende dyr, når de er ankommet på destruktionsanstalten, siger Yvonne Johansen.

Alle mink skal aflives

Alle mink i Danmark skal aflives, fordi det er opstået en frygt for, at en særlig virusvariant, som er fundet hos mink, kan true en kommende coronavaccine.

Beslutningen om aflivningen af de omkring 15 millioner mink blev meddelt af statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i sidste uge.

Regeringen forsøger nu at få en hastelov igennem, der giver lovhjemmel til aflivningen af alle mink.

Mindst tre fjerdedele af medlemmerne i Folketinget skal tilslutte sig, før man kan gennemføre en hastebehandling af et lovforslag.

På et pressemøde mandag sagde veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Flemming Kure Marker, følgende om den konkrete episode:

– Det er en beklagelig situation, at en aflivning går galt. Det er op til politiet at foretage den videre efterforskning i den sammenhæng. Mere kan jeg ikke sige om dét, sagde Flemming Kure Marker.

Del din kommentar