Forgiftning: Giv aldrig små børn denne madvare

Den fødevarebårne bakterie clostridium botulinum kan føre til livsfarlig pølseforgiftning.

Udgivet Opdateret

Det er særdeles klogt at vide, hvordan man undgår den fødevarebårne bakterie clostridium botulinum.

Bakterien kan nemlig udvikle et giftstof, der kan føre til tilstanden botulisme – eller pølseforgiftning, som den også kaldes.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Selvom Statens Serum Institut oplyser, at der kun registreres meget få tilfælde af botulisme om året i Danmark, er tilstanden livsfarlig, og man bør derfor tage sine forholdsregler for at undgå det.

I den forbindelse bør det nævnes, at den sporedannende bakterie faktisk kan findes naturligt i honning, og at man derfor ikke bør give honning til børn, der er under et år gamle.

Der er som udgangspunkt ingen fare forbundet med at spise honning, når man er voksen – men fordi spædbørns tarmsystem ikke er fuldt udviklet, kan man risikere at bakterien udskiller det farlige giftstof.

Hvordan undgår man pølseforgiftning?

Clostridium botulinum findes naturligt i jorden.

Bakterien kan forekomme i en lang række fødevarer som kød, kødprodukter, fisk, fiskeprodukter, frugter, grøntsager, honning og krydderier, skriver Fødevarestyrelsen.

De fleste forgiftninger opstår i hjemmekøkkener – for eksempel på grund af for dårlig opvarmning af mad, eller at man ikke køler maden hurtigt nok.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke forholdsregler du bør tage for at undgå pølseforgiftning.

Symptomer du skal holde øje med

Hvis man har fået pølseforgiftning vil de første symptomer typisk være sløret syn, store pupiller, hængende øjenlåg, lysskyhed, lydoverfølsomhed, besværet tale og synkebesvær på grund af lammelse af kranienerverne, skriver Statens Serum Institut.

Uden behandling kan forgiftning være dødelig.

Behandling vil typisk være, at man får indsprøjtninger med antistof.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvad er clostridium botulinum?

En sporedannende bakterie, der kan forårsage pølseforgiftning.

Hvor findes bakterien?

Naturligt findes den i jord – men også i kød, kødprodukter, fisk, fiskeprodukter, frugter, grøntsager, honning og krydderier

Hvad kan man gøre for at undgå clostridium botulinum?

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke forholdsregler du bør tage.

Hvad er symptomerne på pølseforgiftning?

Sløret syn, store pupiller, hængende øjenlåg, lysskyhed, lydoverfølsomhed, besværet tale og synkebesvær på grund af lammelse af kranienerverne.

Powered by Labrador CMS