Fortsat pivåbne grænser: -Helt gak gak

Dansk Folkeparti afkræver justitsministeren flere svar i sagen om de knap så lukkede danske grænser

Sæd grænseovergang, klokken 8.40 en fredag i januar – her var ingen kontrol med indrejsen. Foto: Nicklas Skyum Clausen
Udgivet Opdateret

Tilbage i januar kunne Newsbreak.dk dokumentere, hvordan der på det nærmeste er fri passage for udlændinge, der gerne vil ind i Danmark uden at fremvise en, påkrævet, negativ corona-test.

Ved en stikprøvekontrol af stikprøvekontrollen ved grænsen viste det sig, at man ved otte ud af otte grænseovergange, som Newsbreak.dk besøgte, frit kunne køre ind i landet uden at fremvise hverken pas eller corona-test.

Siden da har også TV2 kunnet afsløre, at det samme gjorde sig gældende ved grænseovergangen ved Padborg om natten.

Sådan gjorde vi

Newsbreak.dk besøgte grænseovergangene ved Sofiedal, Bøgelhus, Pebersmark, Beierskro, Sæd, Møllehus, Rudbøl og Siltoft mellem klokken 7.15 og 9.40 den 15. januar.

Ved alle overgangene observerede Newsbreak.dks journalist i ti minutter.

Ikke ét sted stødte Newsbreak.dk på grænsekontrol.

Det er ellers flere gange blevet fastslået af justitsminister Nick Hækkerup, at man ikke kan få lov at rejse ind i Danmark uden at kunne fremvise en frisk negativ test.

-En total skandale

Derfor undrede det da også Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup, at der var fri passage ved grænsen:

– Jeg må sige, at jeg ingenting forstår af, at regeringen siger til os, at vi skal være så og så nervøse og laver nye restriktioner på grund af den engelske mutation, og så ikke formår at kontrollere grænsen.

– Det er en total skandale, at man slår sig op på at lave grænsekontrol, men så ikke gør det i virkeligheden, sagde Peter Skaarup til Newsbreak.dk.

Nye Borgerlige har desuden oplyst til Newsbreak.dk, at man finder sagen “mystisk”.

Afsløringen fik Peter Skaarup til at afkræve ministeren svar på, hvad regeringen vil gøre for at sikre lukkede grænser. Svar, der nu er kommet.

Skærper opmærksomheden

Ministeren henviser til, at der foregår en løbende monitorering af situationen ved grænseovergangene set i lyset af smitteudviklingen i Danmarks nabolande.

Men det er tilsyneladende ikke noget, der får ministeren til at ændre noget i forhold til de mindre grænseovergange, der stadig kun er stikprøvevis bevogtet.

Ministeren oplyser dog, at han 5. februar har anmodet Rigspolitiet om at skærpe opmærksomheden ved de mindre grænseovergange.

Sådan kontrolleres de mindre grænseovergange

Newsbreak.dk besøgte grænseovergangene ved Sofiedal, Bøgelhus, Pebersmark, Beierskro, Sæd, Møllehus, Rudbøl og Siltoft mellem klokken 7.15 og 9.40 den 15. januar.

Ved alle overgangene observerede Newsbreak.dks journalist i ti minutter.

Ikke ét sted stødte Newsbreak.dk på grænsekontrol.

Det er dog ikke nok, mener Dansk Folkeparti. Retsordfører Peter Skaarup holder vinterferie, men kalder det i en skriftlig kommentar til Newsbreak.dk intet mindre end hovedrystende dumt:

– Det er helt gak gak, at ministeren stadig ikke vil indføre permanent grænsekontrol ved alle overgange, når vi ved at COVID-19 er en kæmpe risiko, når man rejser rundt mellem landene. Samtidig får islamister, som det vi ser i øjeblikket, frit spil til at komme ind i landet. Det er hovedrystende dumt ikke at lukke grænserne, enten med kontrol eller med store betonblokke, hvis du spørger mig, skriver Peter Skaarup til Newsbreak.dk.

Samråd på vej

I kølvandet på afsløringerne fra Newsbreak.dk samt TV2 har Peter Skaarup kaldt Nick Hækkerup i samråd.

Her skal ministeren svare på, hvordan regeringen vil sikre, at alle landets grænseovergange er lukkede i den nuværende situation.

– Jeg må sige, at jeg er dybt skuffet over ministerens ageren i den her sag, og jeg har indkaldt ham i samråd om sagen. Smitten og den grænseoverskridende kriminalitet sker på ministerens vagt og han må simpelthen til at få løst det her problem – det kræver Dansk Folkeparti, skriver Peter Skaarup til Newsbreak.dk.

Samrådet er sat til at finde sted 9. marts.

Skærpede krav

Trods det, at grænsekontrollen kun er stikprøvevis, har myndighederne netop besluttet at skærpe indrejserestriktionerne.

Det skyldes ifølge Justitsministeriet, at risikoen for spredning af virusvarianten B 1.351 er øget i grænselandet.

Efter de gældende regler er der under visse betingelser adgang til at fravige de i øvrigt gældende test- og isolationskrav efter indrejse i Danmark, hvis de pågældende kan fremvise en negativ test, der højst er syv dage gammel.

Denne regel strammes nu op, således at kravet bliver, at denne test højst må være 72 timer gammel.

– Vi står i en afgørende tid, hvor det er bydende nødvendigt for os at begrænse introduktionen og spredningen af nye, mere smitsomme virusvarianter fra udlandet. Nye varianter udgør en trussel mod en gradvis genåbning af samfundet. På baggrund af myndighedernes anbefalinger skærper vi derfor fra den 17. februar test- og isolationskravet for personer, der rejser til Danmark efter at have opholdt sig i grænselandet, så vi øger muligheden for at opspore og bremse smitte, sagde justitsminister Nick Hækkerup i en pressemeddelelse i den forbindelse.

Må gerne passere uden kontrol

Politiinspektør Brian Fussing fra Syd- og Sønderjyllands Politis Udlændingekontrolafdeling Vest har ad flere omgange svaret på spørgsmål fra Newsbreak.dk om stikprøvekontrollen.

Af politiinspektørens svar til Newsbreak.dk fremgår det, at borgerne lovligt kan smutte over de godkendte grænseovergange, hvor der ikke er synligt personale til stede.

-Hvis man anvender en godkendt grænseovergang og medbringer den krævede rejselegitimation og evt. attester, så har borgeren opfyldt sin forpligtigelse i forbindelse med sin indrejse i Danmark, lyder svaret.

Den dansk-tyske grænse er cirka 70 kilometer lang, og hvis man lovligt skal passere den under coronakrisen, skal det foregå på en af de 13 godkendte grænseovergange. De tre store og 10 mindre. Heriblandt er de otte, Newsbreak.dk besøgte. Det er op til den enkelte at overholde den regel.

Et andet krav er, at man foruden anerkendelsesværdigt formål i Danmark skal være i besiddelse af dokumenter, der beviser en negativ, relativt ny Covid-19-test. Den skal man forevise ved grænse-passage, men hvis kontrollen på især de små steder er tidsbegrænset og stikprøvevis, er spørgsmålet her, hvor testen egentlig skal afleveres.

Til det lyder det skriftlige svar: “De rejsende, der bliver udtaget til kontrol, bliver bedt om at fremvise deres rejsedokumenter – det indbefatter også for personer uden dansk pas eller udlændinge med opholdstilladelse i Danmark, at de har et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen, og at de har de nødvendige Covid-19-attester“.

Hvis man som indrejsende beviser anerkendelsesværdigt formål og desuden har de nødvendige Covid-19-beviser – altså en negativ test – så vil man blive tilladt indrejse. Hvis altså, man bliver stoppet. Bliver man ikke stoppet, så er det op til egen samvittighed, om man vil passere eller ej.

Powered by Labrador CMS