Frygtelig sygdom er i udbrud

En læge er allerede død som følge af kontakt med sygdommen.

Udgivet Opdateret

To hollandske læger er blevet smittet med en frygtet sygdom på Masanga-hospitalet i Sierra Leone. De blev begge evakueret til behandling i Holland, hvor den ene meget tragisk afgik ved døden den 23. november. Den anden læge er stadig indlagt i højisolation på universitetshospitalet i Utrecht.

Artiklen fortsætter under videoen.

Men også seks danske frivillige har været i området, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Aktiviteterne på Masanga-hospitalet i Tonkolili-distriktet i det nordlige Sierra Leone er nu skaleret ned, indtil der er fuld kontrol over de potentielle lassa-udbrud. Ud over de to hollandske læger er også en lokal sygeplejerske blevet testet positiv for den frygtede sygdom lassa feber. De hollandske læger deltog i samarbejde med en række sundhedspersoner fra både Holland og flere andre lande i et større arbejde for hjælpeorganisationerne Masanga og CapaCare – og i årevis har Masanga DK sendt flere frivillige fra Danmark til hospitalet.

Der har i perioden, hvor de tre smittede er blevet smittet, været seks danske frivillige. De er alle rejst væk fra området. Nogle er allerede i Danmark, mens andre er på vej hertil.

I galleriet øverst kan du se symptomerne på sygdommen, der altså har nået Europa. 

Bliver fulgt nøje

De seks danske frivillige er alle blevet kontaktet og vurderet i forhold til om de er blevet smittet med sygdommen. De danske sundhedsmyndigheder vurderer på den baggrund, at det er meget usandsynligt, at nogle af de seks skulle være smittet, hvorfor der ikke er særlige foranstaltninger for de hjemvendte. Sundhedsstyrelsen er desuden i kontakt med de hollandske myndigheder vedrørende en dansk person, som har haft forbindelse med en af de smittede i Holland.

– Det er meget tragisk, at en ung læge, som rejser ud i verden for at hjælpe syge mennesker, selv omkommer som følge af sit arbejde. Vore tanker går til de efterladte. Vi er meget optagede af at sørge for, at de danske personer, der har været i området, får den bedst mulige rådgivning, siger læge Ane Just Ohrt, der samtidig understreger, at der ikke er risiko for udbrud af lassa feber i Danmark.

– Vi har været i kontakt med de berørte danskere, der er vendt hjem til Danmark fra Sierra Leone. De har det godt, og det er usandsynligt, at de er blevet smittet, men de er blevet rådgivet om sygdommen og eventuelle forholdsregler, hvis de mod forventning får symptomer. Vi følger dem selvfølgelig tæt. Der er ingen smitterisiko for den øvrige danske befolkning, fortæller Anette Lykke Petri, der er overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Dødeligheden af lassa feber er generelt på 1 procent. Blandt personer, der kommer på hospitalet med svære tilfælde af sygdommen, er den på 15-20 procent.

Kilder:CDC, Styrelsen for Patientsikkerhed

Powered by Labrador CMS