Skip to main content

Går til FN-komité med DR-afsløring

Bekymrende dokumentar om Nordkorea skal bringes op i FN's sanktionskomité, siger udenrigsministeren.

Jeppe Kofoed (S) vil diskutere Nordkorea i FN-regi. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Jeppe Kofoed (S) vil diskutere Nordkorea i FN-regi. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Danmark og Sverige vil sammen bringe DR-dokumentaren “Muldvarpen” om Nordkorea op i FN’s sanktionskomité.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) tirsdag efter et EU-møde i Luxembourg.

Han kalder det nordkoreanske styre for “kynisk og grotesk”.

– De sanktioner, som vi har imod Nordkorea, de skal håndhæves bedre, siger Kofod efter mødet.

Danmark og Sverige skriver i en fælles erklæring, at dokumentaren er bekymrende.

– Som svar på disse bekymringer har vi besluttet at bede vores missioner i FN om at gøre FN’s sanktionskomité opmærksom på dokumentaren. Vi vil også rejse sagen i EU, hedder det.

De to lande skriver desuden, at man vil analysere de informationer, der bringes frem i dokumentaren, hvis første afsnit blev vist søndag på DR.

Kofod vil ikke udelukke, at det kan føre til yderligere skridt imod Nordkorea.

– Det er ikke noget, som Danmark kan løse alene. Det er noget, vi kan løse sammen med andre lande. Det nordkoreanske regime er helt grotesk. De bryder alle deres forpligtelser, siger Jeppe Kofod.

Han er dog ikke overrasket. For Nordkorea har “igennem mange år” ageret på denne måde, siger ministeren.

– Men det er ting, der viser alvoren og også brutaliteten af dette regime i forhold til kriminelle aktiviteter, våbenhandel og narkotika, siger Kofod.

FN’s Sikkerhedsråd har vedtaget sanktioner mod Nordkorea som svar på landets atom- og missilprogram og aktiviteter knyttet til disse.

Disse skal respekteres og fastholdes, siger udenrigsministeren.

EU, og dermed Danmark, har også sanktioner mod landet.

Førtidspensionist undercover

Dokumentaren i tre afsnit følger en dansk førtidspensioneret kok, der vælger at melde sig ind i Venskabsforeningen Danmark-DDF Korea – altså en dansk-nordkoreansk venskabsforening.

Udsendelsen vækker stor begejstring i det danske anmelderkorps.

Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten giver alle fem ud af seks stjerner og kalder den det glade vanvid selv efter journalist og instruktør Mads Brüggers standarder.

– At Nordkorea er et forbryderregime kommer næppe for alvor bag på ret mange. Men det er sjældent blevet dokumenteret så godt og grundigt – og så underholdende – som i Mads Brüggers nye dokumentarserie “Muldvarpen”, skriver Berlingskes anmelder.

Skal overholde loven

Det svenske udenrigsministerium ser også med alvorlig på de oplysninger, der er kommet frem i “Muldvarpen”. Nordkorea har i Sverige, men ikke i Danmark, en ambassade.

Det oplyser en pressemedarbejder fra det svenske udenrigsministerium til tv-stationen SVT.

Erik Karlsson, der er pressemedarbejder i det svenske udenrigsministerium, siger til SVT, at den svenske regering ser med alvor på nordkoreanske forsøg på at omgå FN-sanktioner.

Nordkorea har siden 2006 været underlagt FN-sanktioner som følge af landets atom- og ballistiske missilprogram. Blandt andet er det forbudt at handle våben og olie med Nordkorea.

Adspurgt til den nordkoreanske ambassades rolle i filmen svarer Erik Karlsson SVT:

– I al almindelighed kan man sige, at personer med diplomatisk immunitet i Sverige er ansvarlige for at respektere svensk lov.

– Udenrigsministeriet handler ud fra oplysninger fra blandt andet politiet og anklagemyndighed ved mistanke om lovovertrædelser begået af personer med diplomatisk immunitet og tager det op med den pågældende ambassade.

Han uddyber, at den svenske regering har en løbende kontakt med den nordkoreanske ambassade. Pressemedarbejderen ønsker dog ikke at fortælle mere om indholdet i den dialog.

Del din kommentar