Skip to main content

Giver voldsom opkast: Undgå farlig madbakterie

Bakterien staphylococcus aureus kan blandt andet give en voldsom madforgiftning, og man bør derfor forsøge at undgå den.

Staphylococcus aureus kan give voldsom madforgiftning, og den kan blandt andet opstå, hvis du ikke køler din mad korrekt. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU BØR AFKØLE DIN MAD. Arkivfoto.
Staphylococcus aureus kan give voldsom madforgiftning, og den kan blandt andet opstå, hvis du ikke køler din mad korrekt. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU BØR AFKØLE DIN MAD. Arkivfoto.
Der må max gå 3 timer fra maden er 65 grader, til den er 10 grader. Kilde: Min Måltidshåndbog. Arkivfoto.
Der må max gå 3 timer fra maden er 65 grader, til den er 10 grader. Kilde: Min Måltidshåndbog. Arkivfoto.
Hvis resterne skal indgå i en varm ret, skal de varmes op til mindst 75 grader. Kilde: Samvirke. Arkivfoto.
Hvis resterne skal indgå i en varm ret, skal de varmes op til mindst 75 grader. Kilde: Samvirke. Arkivfoto.
Del madresterne med ris, pasta og pizza op i små portioner, køl dem ned med vandbad, så er der ekstra sikkerhed for, at nedkølingen sker hurtigt. Kilde: Samvirke. Arkivfoto.
Del madresterne med ris, pasta og pizza op i små portioner, køl dem ned med vandbad, så er der ekstra sikkerhed for, at nedkølingen sker hurtigt. Kilde: Samvirke. Arkivfoto.
Sæt rester af ris, pasta og i køleskabet, inden der er gået en halv time. Kilde: Samvirke. Arkivfoto.
Sæt rester af ris, pasta og i køleskabet, inden der er gået en halv time. Kilde: Samvirke. Arkivfoto.
Temperaturen i køleskabet skal højst være +5 grader. Det er derfor en god idé med et termometer, så du kan holde øje med temperaturen. Kilde: Min Måltidshåndbog. Arkivfoto.
Temperaturen i køleskabet skal højst være +5 grader. Det er derfor en god idé med et termometer, så du kan holde øje med temperaturen. Kilde: Min Måltidshåndbog. Arkivfoto.
Lad være med at overfylde dit køleskab. Der skal være plads til, at luften kan cirkulere. Kilde: Min Måltidshåndbog. Arkivfoto.
Lad være med at overfylde dit køleskab. Der skal være plads til, at luften kan cirkulere. Kilde: Min Måltidshåndbog. Arkivfoto.
Brug ikke for store beholdere til maden. Kilde: Min Måltidshåndbog. Arkivfoto.
Brug ikke for store beholdere til maden. Kilde: Min Måltidshåndbog. Arkivfoto.
Kom altid rester af mad i køleskabet så hurtigt som muligt. Kilde: Min Måltidshåndbog. Arkivfoto.
Kom altid rester af mad i køleskabet så hurtigt som muligt. Kilde: Min Måltidshåndbog. Arkivfoto.
Det vil altså sige, at har maden stået fremme på bordet eller på den slukkede kogeplade uden at komme på køl i 3 timer, skal du ikke gemme den, men smide den ud. Kilde: Min Måltidshåndbog. Arkivfoto.
Det vil altså sige, at har maden stået fremme på bordet eller på den slukkede kogeplade uden at komme på køl i 3 timer, skal du ikke gemme den, men smide den ud. Kilde: Min Måltidshåndbog. Arkivfoto.

Staphylococcus aureus er bestemt ikke en bakterie, det er sjovt at blive smittet med.

Voldsom opkast, diarré og mavekramper er således blot nogle af de symptomer, man ifølge Fødevarestyrelsen kan risikere at opleve, hvis man får en madforgiftning af bakterien.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Derudover er bakterien i de senere år kommet i fokus, fordi den har udviklet resistens mod en lang række antibiotika – og kendes derfor også under forkortelsen MRSA, som står for methicillin-resistente staphylococcus aureus, skriver Videnskab.dk.

– Stafylokokkerne er kommet særligt i fokus på grund af MRSA spredningen. MRSA er svære at behandle, og dødeligheden ved MRSA-infektioner er højere end almindelige stafylokokker, har Kåre Mølbak, afdelingsleder på Statens Serum Instituts Epidemiologisk afdeling, tidligere udtalt til Videnskab.dk.

Sådan undgår du staphylococcus aureus

Bakterien er en del gruppen af stafylokokker og smitter ikke kun i forbindelse med fødevarer – men er også den hyppigste årsag til infektioner i sår ifølge Netdoktor.

I forbindelse med mad opstår bakterien ofte, fordi man enten ikke varmer sin mad ordentligt op – eller ikke køler den korrekt.

Derved kan bakterien danne et giftstof, som indenfor for få timer giver symptomer som kvalme, opkast og diarré.

I galleriet ovenfor kan du se, hvordan køler din mad korrekt, og dermed bedst muligt undgår bakterien.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvad er staphylococcus aureus?

En bakterie i gruppen af stafylokokker, der blandt andet kan give madforgiftning.

Hvad betyder MRSA?

MRSA står for methicillin-resistente staphylococcus aureus.

Hvorfor får man madforgifting af bakterien?

Bakterien kan blandt andet opstå, hvis man ikke køler sin mad korrekt. I galleriet ovenfor kan du se, hvordan du bør gøre.

Hvad er symptomer på forgiftning af staphylococcus aureus?

Voldsom opkast, diarré og mavekramper.

Del din kommentar