Gør-det-selv projekter kan ødelægge dit hjem

Rigtig mange danskere har bygget om eller til under coronakrisen. Men det kan påvirke husets elledninger og vandrør til vinter.

Mens coronakrisen stak en kæp i hjulet for store dele af dansk erhvervsliv, gik salget frem i flere byggemarkeder, fordi folk havde flere timer hjemme. (Genrefoto) Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Udgivet Opdateret

Flere har brugt sommeren og coronakrisens lockdown-periode til at bygge om i huset.

Men nybyg kan påvirke husets installationer. Og derfor skal husets indre have en gennemgang i efteråret, forklarer Birger T. Christiansen, der er teknisk konsulent i vvs hos Tekniq Arbejdsgiverne.

– Hvis man er en af de mange, som har bygget om – og fået nye vinduer, isolering eller altandør – så kan det eksempelvis påvirke vandrørene. Men det er der ikke mange, der ved, siger han.

Byggearbejdet kan nemlig ændre på funktion og forudsætninger for vand-, varme- eller afløbsrør.

Det kan være vandrør, som før lå isoleret og varmt, men nu er næsten blotlagt.

Det kan også være, at du har fået isoleret huset så godt, at der ikke længere siver spildvarme ud i den skunk, hvor røret løber.

– Derfor er røret mere udsat for frost. I bedste fald har man intet vand i hanen – i værste fald sprænger røret, og så står man med en vandskade, siger Birger T. Christiansen.

Hvor er proppen?

Moderne rør fremstilles i plastik, så de kan give sig en smule, når vandet fryser og udvider sig. Derfor vil de sjældnere sprænge.

– Men det kan være vanskeligt at optø et rør, når det først er frosset. Især hvis man ikke aner, hvor proppen er – man ser bare, at der ikke er vand i hanen, siger Birger T. Christiansen.

Der skal også være styr på elarbejdet. Vrid eller halvfærdige ender øger nemlig risikoen for at få stød. Og det bliver endnu værre hen på året.

– Jo mere sne, fugt, regn og slud, jo større er risikoen for, at der går overgang i halvfærdigt eller dårligt elarbejde, siger Ole Vedsted-Jakobsen, der er arkitekt, byggesagkyndig og fagekspert hos Bolius.

Hertil kommer, at meget elarbejde kræver autorisation. Derfor risikerer du ikke bare en kortslutning, men også at komme på kant med loven – og at forsikringsselskabet frasiger sig dækning.

– Så man skal sætte sig ind i reglerne, siger Ole Vedsted-Jakobsen.

Kig op

Kast også et blik op på loftet. Det gælder især, hvis du har fået nyt tag, skiftet tegl eller tagplader.

For når man roder med taget, kan der opstå nye problemer til vinter.

– Når sneen ligger og smelter, kan det give problemer på loftet. Det kan også give en vandskade, som ikke skyldes frostsprængte rør, men smeltevand, som kan være slemt nok, siger Birger T. Christiansen.

Gode råd til dig der vil selv

Kilder: Byggesagkyndig Ole Vedsted-Jakobsen, vvs-faglig rådgiver Birger T. Christiansen.

Powered by Labrador CMS