Skip to main content

Graviditet mindsker risikoen for kræftsygdom

Et nyt studie af mere end to millioner kvinder har ført til ny viden.

Studiet føjer ny viden til de positive sideeffekter af en graviditet. Genrefoto.

Studiet føjer ny viden til de positive sideeffekter af en graviditet. Genrefoto.

Et nyt studie fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at risikoen for at få livmoderkræft bliver reduceret for kvinder, der har været gravide. Det skriver SSI.

Det er ikke nyt, at graviditet, der ender i en fødsel, fører til nedsat risiko for, at kvinden får livmoderkræft senere i livet, men hvad nyt er, at det er ligegyldigt, hvor længe graviditeten har varet, altså om den ender i en fødsel eller en uprovokeret abort.

Studiet omfatter 2,3 millioner kvinder, der til sammen har haft lidt over 3,9 millioner graviditeter. Forskerne kunne se, at der var en nedsat risiko for livmoderkræft for de kvinder, der havde været gravide.

”Vi kunne også se, at den beskyttende effekt er til stede, uanset om kvinden får en provokeret abort efter 4 uger eller føder et barn efter 40 uger”, siger læge Anders Husby fra SSI, der står bag det nye studie, til SSI.

Symptomer på livmoderkræft

Livmoderkræft er en alvorlig og udbredt sygdom, der primært rammer ældre kvinder.

Newsbreak.dk har tidligere omtalt de symptomer på livmoderkræft, man med fordel kan holde øje med, og essensen af historien er, at symptomerne i sig selv er forholdsvist tydelige.

De mest typiske symptomer på livmoderkræft er ifølge Cancer.dk blodigt udflåd fra skeden, uregelmæssige blødninger før overgangsalderen samt blødning eller pletblødning efter overgangsalderen.

Del din kommentar