Skip to main content

Hackere forsøgte at forgifte vandforsyning

Sagen efterforskes

Den ukendte gerningsmand fik ikke held med sit forehavende. Genrefoto.

Den ukendte gerningsmand fik ikke held med sit forehavende. Genrefoto.

En ansat ved et vandværk måtte forfærdet se til, da hackere tog kontrollen over hans computer i forsøget på at øge mængden af kaustisk soda i vandværkets beholdning af vand til byen Oldsmar med 15.000 indbyggere. Det skriver Reuters.

Det lokale politi fortæller Reuters, at angrebet fandt sted fredag. Hackerne fik adgang til vandværkets computere via programmet TeamViewer. TeamViewer er et program, der giver en bruger mulighed for at kontrollere en anden brugers computer, og det bruges eksempelvis, når en it-tekniker skal hjælpe en computerbruger, uden at de to er i samme lokale.

De tog kontrollen

Bob Gualtieri, leder for politiet, siger i et interview med Reuters, at den ansatte sad ved computeren, da han pludselig kunne se, at en anden person havde fået adgang til computeren.

– Det næste, han kunne se var, at musen blev flyttet rundt, at der blev klikket og åbnet programmet, og at der blev manipuleret med systemet, siger Bob Gualtieri til Reuters.

Livsfarlig tilsætning

I næste nu begyndte den ukendte bruger af computeren at øge mængden af kaustisk soda i vandet. Reuters skriver, at det normalt er noget, der bliver tilsat vandet hos et vandværk, men i meget, meget små mængder. Bliver mængderne øget, kan vandet være farligt at drikke.

Den ansatte i vandværket slog alarm hos sin ledelse, der fik taget kontrollen over vandværket tilbage. Derfor skete der heller ikke stor skade på vandforsyningen.

Stopklods

Borgmester i Oldsmar, Eric Seidel, siger på en pressekonference, at andre alarmsystemer er sat op til at sikre, at mængden af kaustisk soda i vandet ikke overskrider det tilladte.

Bob Gualtieri siger, at man hurtigt fik rettet op på problemerne efter angrebet, og at sagen nu efterforskes. FBI og Secret Service er i den forbindelse blevet bedt om at bidrage til efterforskningen.

Det er uvist, hvordan en ukendt bruger kunne tage kontrollen over vandværket via TeamViewer, der er installeret på mere end 2,5 milliarder enheder verden over.

– Det vigtige er advare folk. Det her burde være et wake up call, siger Bob Gualtieri til Reuters.

Del din kommentar