Her anholdes psykisk syg

Politiet forklarer, hvad der gik forud for en video, der deles på nettet

Udgivet Opdateret

Søndag morgen måtte betjente fra Nordjyllands Politi bruge magt – og i den forbindelse en knippel – i anholdelsen af en psykisk syg mand.

Det oplyser Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Anholdelsen af den 37-årige mand blev foreviget på video, der er delt flere steder på nettet.

Et udklip af den, kan du se i denne artikel.

Ifølge pressemeddelelsen overfaldt den 37-årige umotiveret en betjent, der i forbindelse med en anden sag bevogter en bil.

– Betjenten står alene uden for bilen, mens hans kollega sidder inde i bilen. Betjenten ser så pludselig denne 37-årige mand, som går ude på vejen og har direkte kurs mod betjenten. Da manden kommer tæt på betjenten, beder betjenten ham om at holde sig væk, men den 37-årige mand går direkte hen til betjenten og slår ham med knytnæveslag i ansigtet,siger politiinspektør Claus Danø fra Nordjyllands Politi og understreger, at den 37-årige ingen relation har til knivstikkeriet.

Ifølge pressemeddelelsen havde betjentene svært ved at få ro på den aggressive og syge mand. De forsøger at undgå det, men er nødsaget til at anvende den fornødne magt:

– Vi forstår godt, at anholdelsen ser voldsom ud. Det ér voldsomt. Her er tale om en psykisk syg person, som desværre bliver meget voldsom og farlig. Betjentene starter med at anvende peberspray mod ham for at pacificere ham, men den har slet ingen effekt, fortsætter Claus Danø.

Bruger staven

Derfor er betjentene nødt til hurtigst muligt at få bragt manden i ro på anden vis, og i den forbindelse anvender den ene betjent sin politistav.

– Det er vigtigt at pointere, at betjentene samarbejder om at få manden til at forholde sig roligt og pacificeret, indtil de kan mærke, at han holder op med at yde modstand. Den modstand kan ikke nødvendigvis ses på en video, siger politiinspektøren.

Han understreger, at den psykisk syge mand blot fik nogle knubs under anholdelsen, men ikke ellers kom til skade. Da manden på et tidspunkt under anholdelsen virkede ukontaktbar, gav betjentene straks førstehjælp og tilkaldte samtidigt en ambulance.

Manden blev tilset på skadestuen og er nu indlagt på en psykiatrisk afdeling.

DUP orienteret om sagen

Nordjyllands Politi har orienteret Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) om sagen.

– Det gør vi, fordi vi ønsker at orientere dem, så de har mulighed for at vurdere sagen. Det er helt normal procedure. Vores egen umiddelbare vurdering er, at betjentene har handlet i overensstemmelse med reglerne og i øvrigt gjorde, hvad der desværre var nødvendigt, oplyser Claus Danø i pressemeddelelsen.

B.T. har været i kontakt med den 37-åriges bror. Han bekræfter, den anholdte er psykisk syg.

Det har ikke været muligt for Newsbreak.dk at få en kommentar fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

§18, brug af politistav

Stav må kun anvendes med henblik på:

1) at afværge et påbegyndt eller overhængende angreb på person,

2) at afværge overhængende fare i øvrigt for personers liv eller helbred,

3) at afværge et påbegyndt eller overhængende angreb på samfundsvigtige institutioner, virksomheder eller anlæg,

4) at afværge et påbegyndt eller overhængende angreb på ejendom,

5) at sikre gennemførelse af tjenestehandlinger, mod hvilke der gøres aktiv modstand, eller

6) at sikre gennemførelse af tjenestehandlinger, mod hvilke der gøres passiv modstand, såfremt tjenestehandlingens gennemførelse skønnes uopsættelig og anden og mindre indgribende magtanvendelse skønnes åbenbart uegnet.

Stk. 2. Før stav tages i brug med henblik på rydning af gader, bygninger m.v. for et større antal personer, skal det så vidt muligt tilkendegives vedkommende, at politiet har til hensigt at bruge stav, hvis politiets påbud ikke efterkommes. Det skal endvidere så vidt muligt sikres, at vedkommende har mulighed for at efterkomme påbuddet.

Stk. 3. Har politiets brug af stav mod person medført skade, skal den pågældende straks undersøges af en læge, medmindre det skønnes åbenbart ubetænkeligt at undlade lægeundersøgelse.

Kilde: Retsinformation

Powered by Labrador CMS