Skip to main content

Her står solen først op når Trump er gået af

Solen gik ned klokken 13.30.

I byen Utqiaġvik har de set solen gå ned for sidste gang i 2020. Foto: Wikimedia Commons.

I byen Utqiaġvik har de set solen gå ned for sidste gang i 2020. Foto: Wikimedia Commons.

I byen Utqiaġvik, i Alaska USA, gik solen ned onsdag klokken 13.30. Den står først op, når USA har fået en ny præsident.

Det er ikke fordi, byens indbyggere har tvunget solen væk fra himlen i deres lille del af verden i protest over, at Donald Trump i skrivende stund ikke har anerkendt sit nederlag til Joe Biden. Det er bare, sådan det er i Utqiaġvik.

USA Today skriver, at solen igen vil stå op over byen om 66 dage, den 23. januar, og at der er tale om et ganske naturligt fænomen. Fænomenet kaldes, ifølge Den Store Danske, for polarnat, og i Thuledistriktet i Nordvestgrønland varer polarnatten fra den 3. november til den 9. februar.

Kunstigt lys og en lys nat

I Utqiaġvik skal man ikke vente helt så længe på, at solen står op igen, men der er alligevel tale om en livsforandring hvert år. USA Today skriver, at byens indbyggere kommer gennem perioden uden sol på vitaminsupplementer og med hjælp fra kunstigt sollys.

Polarnætter opstår i de dele af verden, hvor solen står under horisonten gennem hele døgnet. Det sker både nord for den nordlige polarcirkel og syd for den sydlige.

Hvis der skal være et lyspunkt i et sådant fænomen, må det være, at polarnatten ikke er så mørk, som man kunne frygte. USA Today skriver, at der hver “dag” vil være nogle timer, hvor der er lyst nok til, at man kan se en hånd eller to frem for sig.

– Men dem, der bor her, har teknisk set set deres sidste solopgang indtil 2021, siger meteorolog Danielle Banks ifølge USA Today.

Del din kommentar