Hvad er vigtigst – mundbind eller håndsprit?

Måske har du i efterårsferien bemærket, at tyskerne går i supermarkedet med mundbind, til gengæld går de lige forbi spritautomaten.

Udgivet Opdateret

Mens det første stop i supermarkedet helt naturligt er blevet henne ved spritautomaten, har du måske i din efterårsferie observeret, at tyskerne har et helt andet mønster:

De har mundbind på i supermarkederne, til gengæld går de lige forbi spritautomaten. Spørgsmålet er så, hvilke af de to værnemidler, der minimerer smitterisikoen mest?

Ifølge hygiejnesygeplejerske Jette Holt fra Statens Serum Institut må man ikke droppe håndspritten, blot fordi man har taget mundbind på.

-Det duer ikke. Begge dele er nødvendige, for de tager hver sin smittevej: Nemlig smitte i form af dråber når vi taler, hoster, nyser og smitte via hænderne, når vi rører ved noget eller nogen. Nogen tænker måske, “nu har jeg maske på, så kan jeg alt og behøver ikke at udføre håndhygiejne”, men nej, den går ikke. Masken er et supplement til den generelle regel om at holde 1 meters afstand og har ikke noget med rene hænder at gøre, siger Jette Holt.

Første bølge uden mundbind

Professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos kender godt til forskellene mellem tyskere og danskere og forklarer, at det bunder i forskellig prioritering mellem de to landes myndigheder.

-Det er rigtigt, at tyskerne har en anden tilgang til det. Vi har haft fokus på kontaktsmitte, da vi ved, at hænder kan overføre smitte. Jeg mener stadig, det er en rigtig prioritering, siger Hans Jørn Kolmos.

Professoren henviser til, at forårets coronaudbrud i Danmark blev slået ned uden den store fokus på mundbind:

-Den første bølge håndterede vi uden mundbind, og det lykkedes faktisk ret godt, siger Hans Jørn Kolmos.

Håndsprit eller mundbind? Tyskere og danskere har hver sin tilgang til de to værn mod coronasmitten. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Håndsprit eller mundbind? Tyskere og danskere har hver sin tilgang til de to værn mod coronasmitten. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Men helt sort/hvidt er det ikke. Hans Jørn Kolmos understreger, at han selv har anbefalet brugen af mundbind i anden bølge. Bare ikke endnu i supermarkeder.

-I udvalgte situationer er det godt at bruge mundbind. For eksempel  i den offentlige trafik. Her sidder man ofte ved nogen, man ikke kender og er i en risikozone i et vist stykke tid. Som vi har sagt hidtil, mener vi ikke, det er nødvendigt at bruge mundbind i supermarkedet. Det er fordi, at forbindelser til andre mennekser er ret sporadiske her. Hvis man holder den anbefalede afstand især ved kassen, så står man ikke ved en potentiel smittet i særlig lang tid, forklarer Hans Jørn Kolmos.

Afstand bedre end mundbind

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger af forebyggelse mod smittespredning af COVID-19 bliver mundbind da også blot nævnt som supplement til at holde afstand. Sundhedsstyrelsen skriver blandt andet:

-Den forventede risikoreduktion ved brug af mundbind er i bedste fald kun halvt så stor som at holde 1 meters afstand.

Powered by Labrador CMS