Skip to main content

Hvad var det lige der blev sagt her?

Mogens Jensen ønsker juridisk afklaring af, om aflivningsbrev til minkavlere blot var en "opfordring".

Mogens Jensen kalder beskeden, om at alle mink skulle aflives for en opfordring. Det skal der nu foretages en juridisk vurdering af. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Scanpix

Mogens Jensen kalder beskeden, om at alle mink skulle aflives for en opfordring. Det skal der nu foretages en juridisk vurdering af. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Scanpix

Beslutningen kan “ikke forhandles eller diskuteres”.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun på et pressemøde onsdag den 4. november fastslog, at “alle mink” i Danmark skal slås ihjel.

To dage efter pressemødet blev der sendt et brev fra Fødevarestyrelsen til alle danske minkavlere. Her blev ordet “skal” brugt over 30 gange i kommunikationen om aflivningen.

Alligevel vil fødevareminister Mogens Jensen (S) nu have en juridisk afklaring af, om beskeden til minkavlerne kun var en “opfordring” og ikke et “påbud”.

Men fødevareministerens fortolkning er ikke gangbar, vurderer professor og prodekan på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet Kristian Lauta.

Han peger på, at de danske minkavlere heller ikke har forstået regeringen og myndighedernes udmelding som en “opfordring”.

– Jeg tror ikke, at der er nogen tvivl om, at den kommunikation, der er udgået fra regeringen, har sendt et andet signal, end at det er en opfordring, siger han.

Lyder unsandsynligt

På et samråd onsdag oplyste Mogens Jensen, at der skal laves en juridisk undersøgelse af, hvorvidt meddelelsen på pressemødet og brevet om minkaflivning kan ses som en opfordring.

Ifølge Kristian Lauta “kæmper fødevareministeren for at bevise, at han ikke har overtrådt ministeransvarlighedsloven”.

– Han er i gang med at finde en vej ud af, at han har udsendt en ulovlig ordre.

– Hvis han kan få en juridisk vurdering, der siger, at det faktisk var en opfordring, vil det være en grim sag, men så vil han strengt taget ikke have fortaget sig noget ulovligt, siger han.

Kristian Lauta mener dog, at “det lyder ret usandsynligt, at han kan få den konklusion i en juridisk undersøgelse”.

Undersøgelsen af kommunikationsforløbet forventes at være færdig i næste uge.

Statsminister veg udenom

Det er ikke kun Mogens Jensen, der er i krydsild, hvad beskeden til minkavlerne angår.

Statsminister Mette Frederiksen (S) deltog torsdag i Go’ Aften Live på TV2, hvor hun undlod at svare på,

hvorfor der gik flere dage, inden regeringen informerede minkavlere om, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at kræve alle mink i Danmark aflivet.

Hun henviste også til den redegørelse, der er på vej.

Statsministeren bliver en del gange spurgt ind til emnet, men uden at svare på spørgsmålene.

Herunder om regeringen håbede, at minkavlerne ville nå at aflive alle mink, inden det kom frem, at regeringens beslutning var ulovlig.

– Hvad der konkret er foregået ved myndighederne, dér bliver jeg nødt til at henvise til redegørelsen.

– Folketingets partier bliver informeret om det her, og siden da har der pågået en offentlig diskussion, sagde Mette Frederiksen i Go’ Aften Live.

Del din kommentar