Hvem skal bestemme hvor Ole skal bo?

Flere blander sig nu i diskussionen om, hvorvidt kommuner både skal henvise til og betale for tilbud til for eksempel handicappede

Ole Klausen har boet hos sine forældre indtil et fald for godt et år siden. Her har han ikke modtaget andet fra kommunen end sin førtidspension. – Foto: TV2 Østjylland
Udgivet Opdateret

(Citathistorie fra TV2 Østjylland)

Skal kommunerne selv henvise og betale for tilbud til handicappede?

Det spørgsmål er blevet centralt i en sag fra Syddjurs Kommune. Sagen drejer sig om 55-årige hjerneskadede Ole Klausen, der har søgt om at komme på et specialiseret botilbud. Men kommunen har afvist ansøgningen, og har i stedet tilbudt ham pleje i hjemmet eller plads på et plejehjem.

Tidligere på ugen fik det familien til at kritisere kommunen for at vælge det billigere tilbud, da kommunen selv skal betale.

Den historie har nu fået flere politikere til at markere sig. De mener nemlig, at det er problematisk, at det er kommunen, der både skal vurdere og betale i samme sag.

– Det er klart, at den måde, som systemet er bygget op på, så er der simpelthen et strukturelt problem i, at dem, der skal give pengene, også er dem, der sidder på pengene, siger Lars Boje Mathiesen, der er sundhedsordfører ved Nye Borgerlige.

Vil ændre systemet

I stedet mener Nye Borgerlige, at kommunerne skal fratages rollen som både giver og betaler.

– Vi mener, at det er tid til at sætte borgerne før systemet. Der skal være en uafhængig ekspertgruppe, som går ind og vurderer, hvad den enkelte person har brug for, og det er så det, man får tildelt. På den måde er borgeren sikret den bedste behandling, siger Lars Boje Mathiesen.

Også i regeringspartiet Socialdemokraterne undrer den konstruktion.

– Det er en vigtig pointe at se på, om dem der både udbyder og dem, der betaler, så også kan fortage det rigtige valg, siger Camilla Fabricius, der er næstformand for Sundheds- og Ældreudvalget fra Socialdemokraterne.

Men folketingsmedlemmet mener også, at der er vigtig viden ude i kommunerne, som ikke må glemmes.

– Omvendt er det vigtigt at sige, at kommunen er den, der er tættest på borgeren, og det er vigtigt. Så der er fordele og ulemper ved den nuværende konstruktion, siger hun til TV2 Østjylland.

Afviser forklaring

Det er to uger siden, 55-årige Ole Klausen fik afslag på sin ansøgning om at få en bolig hos botilbuddet Svalevej i Assentoft. Familien mener, at afslaget handler om, at det er for dyrt – en påstand, som Jan Fischer, der er formand for Udvalget for Sundhed-, Ældre- og Socialområdet i Syddjurs kommune tidligere på ugen afviste.

– Når vi passer vores egen borger, er der sundhedsfaglige kvalifikationer bagved, at det kan vi.

Men det er vel også billigere for jer end at sende borgeren et andet sted hen?

– Jeg kender ikke priserne, men jeg ved godt, at noget af det er dyrt. Vi skal gøre det bedst muligt sundhedsfagligt med vores baggrund i kommunen, siger han.

Sagen fik også SF til at reagere, hvor Sundhedsordfører for SF i Folketinget, Kirsten Normann Andersen, mener, at man med fordel kan give regionerne mere indflydelse på det specialiserede område for at styrke det.

– Jeg er optaget af, at det specialiserede område med fordel kunne løses et sted, hvor man har et borgergrundlag, der er stort nok til, at man kan specialisere sig, siger Kirsten Normann Andersen til TV2 Østjylland.

Powered by Labrador CMS