Hvid jul i år? Her er DMIs bud

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, er klar med en prognose for vejrudviklingen frem til udgangen af februar.

Hvid jul i Danmark – her i 2009 – er en sjældenhed. Har du styr på, hvornår vi har haft det? Klik videre og se alle årene siden 1900. Foto: Scanpix
Hvid jul i Danmark – her i 2009 – er en sjældenhed. Har du styr på, hvornår vi har haft det? Klik videre og se alle årene siden 1900. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Håber du på hvid jul og knastørre frostdage eller ser du helst en vinter uden for megen frost?

Så er det her, du skal læse med.

(I galleriet over artiklen kan du se, hvornår der rent faktisk har været en hvid jul i Danmark. Har du et bud på, hvor længe, der går i mellem?)

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, er nemlig ude med en ny prognose, der forsøger at forudsige vejret frem til 1. marts.

Selv om det naturligvis er meget at gabe over, så har DMI allerede en række indikationer at gå ud fra. Blandt andet havetemperaturerne på den nordlige halvkugle.

Hvid jul?

December gør sit indtog med mildt vejr fra sydvest og vest. De vil ofte være svage med skyer og regn af og til – og mellem fronterne ser det ud til, at der vil være dage med opholdsvejr og måske endda sol.

Fra midt i december ser prognoserne dog mere usikre ud – alt tyder dog på, at dagtemperaturerne vil være til den positive side. Mellem 4 og 8 grader, men i perioder ned til mellem 0 og 4, skriver langtidsmeteorolog Martin Lindberg fra DMI.

Nattetemperaturerne når typisk ned mellem 2 og 6 grader, men kan i perioder falde til mellem 4 graders frost og 2 graders varme.

I anden halvdel af december ser det ud til, at der kan ske et vejrskifte.

Og i den forbindelse vil DMI ikke udelukke, at vi rent faktisk kan opleve en efterhånden sjælden hvid jul:

“Fronter med lidt regn og blæst kan passere Danmark vestfra, men der er indikationer på, at lavtryksområdet efterhånden forskydes yderligere mod nord. Derved kan højtryk eller højtryksrygge i perioder skyde op over Skandinavien med mere tørt og stabilt vejr og enkelte dage med lidt eller nogen sol. Hvis højtrykket en overgang lægger sig vest for Skandinavien kan kold luft kortvarigt strømme ned over Danmark og give mere vinterlige temperaturer og måske lidt sne, men ellers fortsætter det ret milde vejr,” skriver DMIs Martin Lindberg om vejret i anden halvdel af december.

Havtemperaturen taler

Når det kommer til vejret i vintermånederne i 2021 kigger DMI for alvor i den spåkugle, Stillehavet og Atlanterhavet udgør:

“I og med at havtemperaturen mange steder i det nordlige Stillehav og det nordlige Atlanterhav er relativt høje for årstiden forventes det, at have stor indflydelse på vores vintervejr og taler for en mild og ustadig vinter på vores breddegrader,” skriver DMI blandt andet.

Det indebærer blandt andet, at nedbøren vinteren over hovedsageligt vil falde som regn. Nogle gange i større mængder.

I perioder vil det også blive blæsende, og muligheden for et eller måske flere stormvejr kan slet ikke udelukkes. Størst risiko for storm er i januar, men februar kan også byde på kraftige blæsevejr.

Trods udsigten til det overvejende lavtryksprægede vintervejr, vil der en overgang også kunne bygges et højtryk op over Skandinavien eller Nordøsteuropa. Med den rette størrelse og placering kan højtrykket blokere for de atlantiske lavtryk, og strømningen vil en overgang blive mere kold og tør.

I kortere perioder kan vi altså få vinterligt vejr og måske lidt sne, men den milde og ret våde vejrtype ser klart ud til at dominere i hele perioden.

Powered by Labrador CMS