I Givskud Zoo må gorillaen ikke komme ud

I Givskud Zoo mærker dyrene ikke meget til coronavirussen, mens det er en anden snak med vejret

Når gorillaens vandgrav fryser til is, er den nødt til at blive indenfor. Foto: Givskud Zoo.
Udgivet Opdateret

Hverdagen er ikke, som den plejer at være i Danmark, eller i Givskud Zoo ved Give, hvor udbruddet af coronavirus covid-19 gør, at zoo holder lukket i vinterferien. Stedets mange dyr lader sig dog ikke mærke med pandemien. Vinteren kan til gengæld påvirke dem.

– Dyrene har ingen kalender. De tænker ikke, “hov, det er uge 7, hvorfor er her ingen gæster.” Det tror jeg ikke, de har en fornemmelse af. Men de fornemmer nok, at det er ret koldt, siger Kim Skalborg Simonsen. Han er biolog ved Givskud Zoo, og han samarbejder med stedets dyrepassere om, at dyrene får den bedst mulige pleje.

Fra 45 til 200 ansatte og tilbage igen

Det er ikke fordi, hverdagen ser særlig meget anderledes ud i Givskud Zoo i disse dage. Dyrepasserne arbejder måske lidt mere isoleret end normalt, for ikke at blive smittet. Men hverdagen er stort set den samme i Givskud Zoo, pandemi eller ej.

Det betyder, at der i lavsæson er omkring 45 mennesker fastansat, et antal der stiger til over 200 midt i sommerferien, hvor Givskud Zoo normalt er åbent for gæster.

Normalt ville man også holde åbent i vinterferien, men det var ikke muligt i år. Alligevel tror Kim Skalborg Simonsen, at dyrene bider mere mærke i kulden, og sneen, end de gør i pandemien.

Ulvene har det fint

Der er dog forskelle. Zoos kæmpeoddere bliver holdt inden døre, da de ikke kan fornemme, hvor koldt der er, selvom de er meget følsomme over for kulden. Andre dyr er mere vinterhårdføre, eksempelvis ulvene, bisonokserne og przewalskihestene, og de får selv lov til at vælge, om de vil i læ for vejret.

På en normal vinterdag sørger man for, at de dyr, der kan holde til vejret, kommer ud og får frisk luft. Man sørger for, at de får mad, at deres hjem indenfor bliver gjort rent, og om aftenen sørger man for, at de kommer ind igen.

Kim Skalborg Simonsen fortæller, at dyrene er trænet til at vide, hvornår det er på tide at komme hjem i seng, og for de fleste er det alligevel indenfor, at der er aftensmad.

– Det er en god motivation for dem, siger Kim Skalborg Simonsen.

Tilfrossen barriere

Der er til gengæld også dyr, der måske nok kunne klare at være udenfor en dansk vinterdag, men som for alles bedste er nødt til at blive indenfor. Det handler om gorillaen.

– Det er ikke fordi, de ikke kan klare at komme ud, siger Kim Skalborg Simonsen.

Her ses lederen af gorillaflokken, hangorillaen Kipenzi. Foto: Givskud Zoo.
Her ses lederen af gorillaflokken, hangorillaen Kipenzi. Foto: Givskud Zoo.

Han fortæller, at det nærmere er fordi, man holder gorillaerne indenfor deres leveområde med en vandgrav.

– Er den frosset til, virker den ikke ret godt som en barriere, siger Kim Skalborg Simonsen.

De ændrer adfærd

Mens dyrene generelt ikke lader sig mærke af pandemien, fortæller Kim Skalborg Simonsen, at nogle af dyrene ændrer adfærd, afhængigt af om de har gæster eller ej.

Gorillaungerne ser ud til at more sig mere, når der er gæster, mens Kim Skalborg Simonsen oplever, at stedets ulve bliver mere sky, når vinteren kommer, og Givskud Zoo lukker for gæster i en periode.

Hen over sommeren er det normalt for ulvene, at der er mennesker forbi for at se på dem. Når gæsterne stopper med at komme, for så at vende tilbage igen, ændrer ulvene adfærd.

– De har ingen kalender. De har en tilvænningsperiode, siger Kim Skalborg Simonsen.

Powered by Labrador CMS