Skip to main content

Influenzavaccine er ekstra vigtig i år

Nu starter influenza-sæsonen.

Sæsonen for influenza står for døren, og det får sundhedsmyndighederne til at opfordre udsatte grupper til at tage imod tilbuddet om gratis vaccine. (Arkivfoto). Foto: Kristian Djurhuus/Scanpix

Sæsonen for influenza står for døren, og det får sundhedsmyndighederne til at opfordre udsatte grupper til at tage imod tilbuddet om gratis vaccine. (Arkivfoto). Foto: Kristian Djurhuus/Scanpix

Fra mandag er det officielt influenzasæson i Danmark, hvor sæsonen for den smitsomme virus går fra uge 40 til uge 20 næste år.

I år er det særligt vigtigt for udsatte grupper at tage imod et tilbud om gratis vaccine.

Sådan lyder opfordringen fra overlæge Bolette Søborg, Sundhedsstyrelsen.

– Det er særligt vigtigt, at man bliver vaccineret mod influenza i år, fordi vi har en covid-19-epidemi oveni.

– De personer, der er i øget risiko for at få et alvorligt forløb af influenza, er stort set identisk med dem, der er i risiko for at få et alvorligt covid-19-forløb.

– Derfor er det vigtigt, de bliver vaccineret, så de er dækket over for influenza.

– Skulle man være uheldig og få begge sygdomme, bliver man selvfølgelig endnu dårligere, siger hun.

Man kan blive vaccineret mod influenza ganske gratis fra 1. oktober, hvis man er fyldt 65 år, lever med en kronisk sygdom eller på anden vis er i særlig risiko. Det kan ske hos egen læge.

Ikke generel anbefaling

Myndighederne har ikke en anbefaling til danskerne generelt om at lade sig vaccinere:

– Her har vi ikke nogen anbefaling, og dermed er der heller ikke gratis vaccine til dem (der ikke er i risikogrupperne, red.), siger Bolette Søborg.

– Det betyder ikke, at man ikke kan blive vaccineret. Men så skal man selv købe vaccinen. Det kan man selvfølgelig overveje, om det er en god idé, siger hun.

Udfordringen kan ifølge Bolette Søborg være, at der i år er stort pres på verdensmarkedet.

– Det, der kan være udfordringen i år, er, at der har været et stort pres på indkøb af influenzavacciner over hele verden. Så derfor er det ikke sikkert, at man kan kan købe en vaccination, hvis der ikke er influenzavacciner tilgængelige.

Risikopersoner tilbydes vaccination

I år får social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger, der har tæt kontakt til personer i særlig risiko, også tilbud om en gratis vaccination mod influenza.

Formanden for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, opfordrer både sundhedspersonale og borgere i risikogrupperne til at tage imod tilbuddet om gratis vaccine.

– Her er der faktisk en sygdom, vi kan beskytte os imod med en vaccine, og det synes jeg, at man skal tage imod, siger hun.

Ifølge formanden for danske lægers faglige organisation vil det være en hjælp for sundhedsvæsenet, hvis man kan lægge en dæmper på influenzaens hærgen.

– Jeg tror, at vi alle skal have fokus på, hvad vi i fællesskab kan gøre det her efterår og vinter for at holde smitten nede. Og det gælder både influenza og covid-19, siger Camilla Rathcke.

Sidste år tog 888.507 danskere imod tilbuddet om gratis influenzavaccine.

Gratis for udvalgte grupper

Fra på torsdag den 1. oktober starter det gratis tilbud om influenzavaccination for alle, der er fyldt 65 år, samt for særlige risikogrupper.

Sundhedsmyndighederne sætter nu massivt ind for at få så mange som muligt i risikogrupperne vaccineret mod influenza, og apotekerne bakker i stor stil op om dette: Mere end 380 apoteker er i år med i vaccinationstilbuddet, der går i gang 1. oktober.

Det oplyser Danmarks Apotekerforening i en pressemeddelelse. 

Vaccinationen er gratis for personer, der er fyldt 65 år, og for førtidspensionister samt gravide i 2. og 3. trimester. Desuden kan personer med kroniske sygdomme som fx astma, KOL, hjerte-kar-sygdomme samt diabetes blive gratis vaccineret.

Ind fra gaden

På de fleste apoteker kan man komme direkte ind fra gaden og blive vaccineret i hele apotekets åbningstid uden tidsbestilling. Mange apoteker opfordrer dog til tidsbestilling, hvis man vil undgå ventetid og sikre, at der ikke er alt for mange, der møder op samtidig med én selv.

“Apotekerne tager selvfølgelig deres forholdsregler, når det gælder corona, så man kan trygt komme ind på apoteket og få sin influenzavaccination. Personalet har gennemgået en uddannelse som vaccinatører og er fuldt ud rustet til opgaven – helt på linje med andre dele af sundhedssektoren, der tilbyder vaccination”, står der i pressemeddelelsen.

Du kan se en oversigt over de apoteker, der vaccinerer HER.

Del din kommentar