Skip to main content

Joe Biden: -Jeg vil være hele landets præsident

Det sker, mens man fortsat tæller stemmer op.

Ifølge flere medier er det amerikanske præsidentvalg afgjort. Joe Biden vinder, lyder det. Foto: ANGELA WEISS/Ritzau Scanpix.

Ifølge flere medier er det amerikanske præsidentvalg afgjort. Joe Biden vinder, lyder det. Foto: ANGELA WEISS/Ritzau Scanpix.

Demokraternes Joe Biden vinder delstaten Pennsylvania og dermed USA’s præsidentvalg.

Det viser prognoser fra CNN, NBC og nyhedsbureauet AP. Der foreligger endnu ikke endelige resultater, men prognoserne regnes som værende pålidelige.

Ifølge AP står Biden med 284 valgmænd og dermed sejren. Det kræver 270 at blive præsident.

Ifølge CNN når Biden 273 valgmænd. Det skyldes, at CNN modsat AP ikke har erklæret Biden som vinder af Arizona, som har 11 valgmænd.

Men Pennsylvanias 20 valgmænd er altså nok til, at amerikanske medier på stribe erklærer Biden som vinder af præsidentvalget.

Med valgsejren bliver Joe Biden den 46. præsident i USA. Han bliver samtidig den ældste præsident nogensinde, når han overtager embedet efter præsident Donald Trump.

Joe Biden har på Twitter erklæret sig som vinder og takket den amerikanske befolkning for valget.

– Vejen foran os bliver hård, men jeg lover jer dette: Jeg vil være hele landets præsident, om du stemte på mig eller ej, lyder det fra Joe Biden.

Kamala Harris, som bliver Joe Bidens kommende vicepræsident, skriver på Twitter, at valget handler om meget mere end hende og Biden.

– Det handler om den amerikanske sjæl og vores vilje til at kæmpe for den. Vi har hårdt arbejde foran os. Lad os komme i gang, skriver hun.

Harris skriver historie på flere punkter, for hun bliver nemlig den første sorte og også den første kvindelige vicepræsident i amerikansk historie.

Donald Trump har ikke erkendt nederlaget.

– Dette valg er langtfra ovre, lyder det fra Donald Trump i en erklæring, efter at medier har erklæret Biden som vinder.

En lang proces

Det har taget usædvanligt lang tid for de amerikanske medier at kunne udpege en vinder af valget, som blev afholdt tirsdag.

Det skyldes blandt andet, at langt flere amerikanere end normalt har stemt på forhånd, hvilket har forhalet processen med at få optalt stemmer.

Men lørdag er tallene rundt om i de amerikanske stater altså så klare, at de fleste amerikanske medier tør at erklære en vinder, selvom man endnu ikke er færdige med at tælle i alle landets stater.

Opdateres …

Del din kommentar