Jørgens lunger smadret på jobbet

Igen er Jørgen Henry Hansen blevet ramt af alvorlig åndenød på plastvirksomheden Sky-Light i Varde.

Igen er Jørgen Henry Hansen blevet ramt af alvorlig åndenød på plastvirksomheden Sky-Light i Varde. – Foto: Robert Attermann / Fagbladet 3F/
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F.

Støv breder sig fra sækken med den nykværnede genbrugsplast. Det går øjeblikkeligt i lungerne på industriarbejder Jørgen Henry Hansen, så han må anstrenge sig for at få vejret.

Det er 23. april 2020. For anden gang på fem år har Jørgen Henry Hansen fået alvorlige sygdomssymptomer ved at passe sit arbejdet på emballagevirksomheden Sky-Light i Varde.

Det skriver Fagbladet 3F og avisen Danmark.

– Det sker, mens jeg er i gang med at kværne en af plastrullerne. Da jeg tager sækken med plasten af, mister jeg fuldstændig luften og hiver efter vejret, siger den 67-årige 3F’er.

– Jeg har gjort det så mange gange før. Men ved lige netop den sæk, går det galt. Jeg måtte sætte mig, for jeg var helt kvæstet, siger Jørgen Henry Hansen.

PMDA i plasten

Fagbladet 3F har i samarbejde med avisen Danmark tidligere afsløret, hvordan Jørgen Henry Hansen og en række af hans kollegaer er blevet diagnosticeret med astma efter i en årrække at have arbejdet med det skadelige stof PMDA.

Officielt stoppede Sky-Light med at bruge PMDA i 2017. Men nu tyder en del på, at det samme stof igen har slået Jørgen Henry Hansen ud.

– Det er først, da jeg kommer hjem, at det går op for mig, hvad der kunne være i de ruller med plastfolie, jeg var i gang med at kværne, siger Jørgen Henry Hansen.

– Jeg er helt sikker på, at der har været PMDA i de ruller, som jeg kværnede her i april. Materialet stammer fra perioden 2015-2017, og det var nødvendigt at bruge PMDA på linje 4 indtil november 2017, ellers kunne man simpelthen ikke lave folien god nok, siger Jørgen Henry Hansen.

Flere andre ansatte på virksomheden bekræfter, at PMDA var nødvendig at bruge på linje 4 frem til slutningen af 2017.

Senere er der kommet en stor tørremaskine, som gør, at det nu også på linje 4 er muligt at bruge materialer, som ikke indeholder PMDA.

I skadesanmeldelsen til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) i forbindelse med ulykken 23. april erkender Sky-Light, at “det pågældende folie var lavet af blandt andet PET-scrap fra perioden 2015-2017. PET-scrap fra denne periode kan indeholde PMDA”. Virksomheden skriver dog, at det “ikke er givet, at scrappet indeholdt PMDA”.

Ekstra sårbar

Lars Skadhauge er speciallæge i arbejdsmedicin og overlæge på Sydvestjysk Sygehus i Grindsted. Han har tidligere undersøgt Jørgen Henry Hansen og en række af de andre arbejdere fra Sky-Light, som har fået astma af arbejdet med PMDA.

– Vi troede, at virksomheden helt var holdt op med at bruge PMDA tilbage i 2017. Men det er måske ikke tilfældet, siger han.

Lars Skadhauge hæfter sig ved, at Jørgen Henry Hansens vejrtrækningsbesvær ved og efter ulykken i april minder om, hvordan han tidligere er blevet påvirket ved arbejde med PMDA.

– Hans symptomer og fald i lungefunktion er forenelige med, hvis han igen var blevet udsat for PMDA. Og når man først én gang er blevet overfølsom for det farlige stof, er man ekstra sårbar næste gang.

Jørgen Henry Hansens lungefunktion er blevet målt til at være reduceret betydeligt. Han blev da også så syg, at han ikke kunne komme tilbage på arbejde. Og med en aftale om at gå på pension 1. juli blev arbejdsdagen i april hans sidste.

– Jeg synes, det er virkelig skidt, for jeg vil gerne have en god alderdom. Jeg har altid været sportsidiot, men nu er jeg forhindret i alt, hvad jeg laver, siger han.

3F er ikke tilfreds

Hos 3F Varde-Billund er formanden langt fra tilfreds med Sky-Lights håndtering af sagen.

– Virksomheden har sagt, at stoffet er ude af fabrikken. Det stiller vi os meget kritisk overfor, siger formand i 3F Varde-Billund, Villy Nielsen.

Jørgen Henry Hansens ulykke er meldt til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), der i øjeblikket behandler sagen.

Ændrer forklaring

Hvor virksomheden i anmeldelsen til AES altså skriver, at der måske var PMDA i materialet, som Jørgen Henry Hansen kværnede og erkender, at han måske kan være eksponeret for det, ændrer virksomheden forklaring i sit efterfølgende svar til Fagbladet 3F og avisen Danmark.

Nu afviser administrerende direktør i Sky-Light, Søren Kjær Larsen, at der forekommer eller har forekommet nogen form for PMDA på virksomheden, siden den stoppede med at tilsætte produktet i produktionen i 2017. Desuden fastholder direktøren, at medarbejderne ikke på noget tidspunkt efter den officielle udfasning af PMDA har haft risiko for at blive udsat for stoffet på virksomheden.

– Der findes ikke evidens for, at Jørgen er blevet syg af at kværne plast. Påstanden om, at Jørgen skulle være blevet udsat for PMDA under den pågældende episode, strider imod al eksisterende teori. De pågældende folieruller er ikke tilsat koncentreret PMDA under fremstillingen, skriver Søren Kjær Larsen.

Sky-Light nævner også, at der ikke er noget sagligt, videnskabeligt eller sundhedsmæssigt belæg for at tro, at man kan blive udsat for PMDA i folieruller, selvom disse folieruller oprindeligt er blev tilført PMDA.

Powered by Labrador CMS