Kæmpe skandale: Grænsen står pivåben

Newsbreak.dk har fredag besøgt otte grænseovergange mellem Danmark og Tyskland. Ikke ét sted var politiet at træffe

Sofiedal grænseovergang, klokken 7.24 fredag. KLIK FOR BILLEDER FRA DE ANDRE GRÆNSEOVERGANGE. Foto: Nicklas Skyum Clausen
Sofiedal grænseovergang, klokken 7.24 fredag. KLIK FOR BILLEDER FRA DE ANDRE GRÆNSEOVERGANGE. Foto: Nicklas Skyum Clausen
Udgivet Opdateret

I lyset af den alvorlige coronasituation offentliggjorde justitsminister Nick Hækkerup på et pressemøde 8. januar, at reglerne for indrejse til Danmark ville blive strammet markant.

Fra 10. januar har det således kun været muligt at rejse ind i landet, hvis man kan fremvise en frisk negativ coronatest.

I hvert fald på papiret.

For Newsbreak.dk har fredag foretaget en stikprøvekontrol af stikprøvekontrollen ved en række mindre, dansk-tyske grænseovergange, og her var stilheden mest af alt larmende.

Sådan gjorde vi

Newsbreak.dk besøgte grænseovergangene ved Sofiedal, Bøgelhus, Pebersmark, Beierskro, Sæd, Møllehus, Rudbøl og Siltoft mellem klokken 7.15 og 9.40 den 15. januar.

Ved alle overgangene observerede Newsbreak.dks journalist i ti minutter.

Ikke ét sted stødte Newsbreak.dk på grænsekontrol.

Det er altså i praksis mere end muligt at rejse ind i landet uden hverken anerkendelsesværdigt formål eller en coronatest med negativt resultat.

Trods det, at Nick Hækkerup på et pressemøde 13. januar betonede, at man gør nok for at holde smitten ude af landet:

– Du kan kun komme til Danmark, hvis du har anerkendelsesværdige formål, og vi siger jo, du skal fremvise en negativ test, der kun er 24 timer gammel, sagde Hækkerup 13. januar.

-En total skandale

At regeringen på flere pressemøder har betonet vigtigheden af de nye restriktioner og strammet coronaskruen yderligere, men samtidig ikke formår at sikre, at smitten ikke bringes ind i landet, falder Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup for brystet.

Beierskro grænseovergang, klokken 8.16 fredag. Foto: Nicklas Skyum Clausen
Beierskro grænseovergang, klokken 8.16 fredag. Foto: Nicklas Skyum Clausen

Han tøver ikke med at kalde det en skandale, at grænserne kan passeres, uden at man viser den påkrævede negative coronatest:

– Jeg må sige, at jeg ingenting forstår af, at regeringen siger til os, at vi skal være så og så nervøse og laver nye restriktioner på grund af den engelske mutation, og så ikke formår at kontrollere grænsen, siger Peter Skaarup til Newsbreak.dk og fortsætter:

– Det er en total skandale, at man slår sig op på at lave grænsekontrol, men så ikke gør det i virkeligheden.

Kan ikke være alle steder hele tiden

Brian Fussing, politiinspektør hos Syd- og Sønderjyllands Politi og leder af Udlændingekontrolafdeling Vest, fortæller til Newsbreak.dk, at man siden siden 8. januar har intensiveret indrejsekontrollen langs den dansk-tyske grænse markant:

– Vi er fast til stede ved de faste grænseovergange (i Kruså, Padborg og Frøslev, red.), og har flere sektorpatruljer, der kører rundt til de øvrige, siger Brian Fussing.

Han fortæller, at politiet tilretter og justerer deres kontrol efter analyser og overvågningsdata fra grænseovergangene. Der er blandt andet placeret ANPG-kameraer ved alle de grænseovergange, man kan køre over.

Pebersmark grænseovergang, klokken 8.00 fredag. Foto: Nicklas Skyum Clausen
Pebersmark grænseovergang, klokken 8.00 fredag. Foto: Nicklas Skyum Clausen

– Når det så er sagt, så kan vi ikke være alle steder hele tiden. Men vi har en plan med måden, vi gør det på, så dem, der tager chancen ikke kan vide sig sikre, siger Brian Fussing.

Han tilføjer, at man også kan risikere at støde på politi, der er skjult eller i civilt.

Brian Fussing nævner også, at politiet fredag morgen har foretaget flere patruljer ved de samme grænseovergange, Newsbreak.dk har besøgt. Dog ikke nødvendigvis på samme tid, som Newsbreak.dk har været der.

Går videre med sagen

Peter Skaarup fortæller til Newsbreak.dk, at han agter at gå videre med sagen:

– Jeg vil straks tage fat i justitsministeren og høre, hvorfor man stikker befolkningen blår i øjnene, siger Peter Skaarup.

Rudbøl grænseovergang, fredag klokken 9.13
Rudbøl grænseovergang, fredag klokken 9.13

De skærpede regler for indrejse til Danmark gælder i første omgang frem til 7. februar.

Se flere billeder fra de åbne grænseovergange i galleriet over artiklen.

Powered by Labrador CMS