Kæmpestigning i nye smittetilfælde

Tallet af nyfundne smittetilfælde i Danmark på et døgn har aldrig været højere.

Voldsom stigning i nye bekræftede smittetilfælde. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Det seneste døgn er 1.353 bekræftet smittet med coronavirus. Flere af dem er fremtrædende politikere. Tallene, som Statens Serum Institut (SSI) offentliggør hver dag ved 14-tiden viser desuden, hvordan pandemien udvikler sig fra dag til dag. Bliv klogere på de nyudsendte nøgletal gennem artiklen her.

Vigtigt er det dog at bemærke, at der det seneste døgn er testet hele 22.432 personer, og det er velkendt, at jo flere, der testes, jo flere smittetilfælde bliver der fundet. Der er det seneste døgn foretaget 73.710 prøver, hvilket er over den officielle målsætning. Det dækker over, at nogle testes mere end én gang.

Ud af tallene kan det desuden udledes, at der stadig er et voldsomt udbrud på den københavnske vestegn. Flere kommuner har her oplevet incidenstal på mere end 300 smittede per 100.000 indbyggere. Den officielle bekymringsgrænse i Danmark er 20.

Meget få kommuner er under den grænse. Blandt andre er der dog ikke registreret nye smittetilfælde i Ærø og Læsø den seneste uge. Værst ser det ud for Albertslund. Her er der den seneste uge registreret  130 tilfælde. Det svarer til en incidens på 469,7 smittede per 100.000 indbyggere.

Heldigvis er kontakttallet, der angiver, hvordan smitten spredes i samfundet, faldet fra 1,2 til 1,1. Det betyder, at for hver 10 smittetilfælde, spredes smitten i gennemsnit til yderligere 11 danskere. Det angiver ifølge SSI fortsat en epidemi i acceleration. Er tallet under 1, aftager epidemien.

Fire døde

I gennem det seneste døgn er yderligere fire personer døde et coronarelateret dødsfald. Det hedder sig her til lands, at man ikke dør af coronavirus, men med virus i kroppen. Langt de fleste dødsfald er forbundet med kroniske underliggende sygdomme.

Siden 27. februar, hvor SSI officielt registrerede det første danske smittetilfælde hos en TV2-journalist, er 728 døde herhjemme med coronavirus i kroppen. Det svarer til, at halvanden procent af alle bekræftede smittede dør.

Døgnet mellem mandag og tirsdag er antallet af smittede i Danmark i år officielt opgjort til 49.594. Om tirsdagen offentliggør SSI desuden dybereliggende datasæt om coronavirus. Heraf kan man se nærmere specificeret, hvem der dør med virus i kroppen.

Blandt andet er det fortsat procentuelt oftest de ældre danskere, der dør med virus i kroppen. Ifølge SSIs tal er det yngste registrerede dødsfald i Danmark fortsat en 36-årig SOSU-hjælper, der døde i foråret. Han led ikke af underliggende sygdom.

Ifølge SSIs datasæt er det flest mænd, der er døde efter at være blevet smittet med Covid-19. Især i alderen 70 til 89 er der markant flere mænd end kvinder, der er døde.

Det er interessant, fordi der samtidig ifølge tal fra Danmarks Statistik er flere nulevende kvinder i alle aldre mellem 70 og 89. SSI skriver dertil, at der findes flere bekræftede tilfælde af Covid-19 hos kvinder mellem 80 og 89 år. Der indlægges omtrent lige mange kvinder som mænd i den aldersgruppe.

Ser vi på aldersgruppen mellem 70 og 79, er der dog fundet flere tilfælde hos mændene. Her er der en markant overrepræsentation af mænd blandt de indlagte.

De indlagte

I Danmark arbejder myndigheder ikke med betegnelsen “rask”, når det kommer til Covid-19. I stedet hedder det, at en person, der 14 dage efter en bekræftet Covid-19-smitte ikke er enten død eller indlagt vil have overstået sin infektion.

Normalt skal man være symptomfri i et par døgn, før man vil være at betragte som fri til at bryde isolation, såfremt man er smittet. Tirsdagens tal bekræfter, at yderligere 700 personer har overstået deres Covid-19-infektion, hvorfor det samlede tal nu er på 36.111.

Det samlede antal af indlagte er faldet til 169, og ud af dem er 22 så syge, at de er indlagt på en intensiv afdeling – af dem får 14 hjælp til at trække vejret med en respirator. Det er en ændring på henholdsvis en færre og status quo det seneste døgn. 35 er nye indlæggelser.

En del af indlæggelser i de danske statistikker er såkaldt korte indlæggelser. Det vil sige, at de varer under 12 timer. Det gjaldt tirsdag for 483 tilfælde af i alt 4015 corona-indlæggelser i år. Det officielle tal har dog siden været oppe til debat, fordi omkring hver syvende patient, der indgår i statistikkerne over antallet af coronaindlagte, ikke er blevet indlagt på grund af coronavirus.

DR skriver som eksempel, at en person, der er indlagt på hospitalet med et brækket ben, vil blive en del af myndighedernes tal over indlagte, hvis vedkommende tester positiv for corona under indlæggelsen.

Coronapanik på Borgen

Foruden de åbenlyse nyheder, hvad angår coronavirus, så har tirsdag været præget af megen snak om Folketinget, da det er kommet frem, at en række fremtrædende politikere enten er smittet eller har været i kontakt med en smittet eller mistænkt smittet.

Tidligere minister og nuværende forsvarsodfører Lars Christian Lilleholt fra Venstre meddelte tirsdag, at han mandag aften er blevet indlagt på Odense Universitetshospital. Han er smittet med Covid-19 og en lungebetændelse samtidig. Flere andre er desuden konstateret smittet.

Formand for De Konservative, Søren Pape Poulsen, er blevet testet positiv. Det samme er partifællerne Egil Hulgaard og Niels Flemming Hansen. Desuden er en lang række fremtrædende socialdemokrater smittet, i karantæne eller isolation på grund af coronavirus.

Coronaudbrud på Borgen (status 3.11 kl. 13.46)

* Justitsminister Nick Hækkerup (S): Har symptomer, afventer testsvar.

* Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skriver på Twitter, at han arbejder hjemmefra, fordi han har været til møde med justitsministeren, som har symptomer på coronavirus.

* Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S): Afventer testsvar efter møde med person, der er testet positiv. Ingen symptomer.

* Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S): Afventer testsvar efter møde med person, der er testet positiv. Ingen symptomer.

* Miljøminister Lea Wermelin (S): Afventer testsvar efter møde med person, der er testet positiv. Ingen symptomer.

* Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S): Afventer testsvar efter møde med person, der er testet positiv. Ingen symptomer.

* Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen (S): Afventer testsvar efter møde med person, der er testet positiv. Ingen symptomer.

* Kulturordfører Kasper Sand Kjær (S): Afventer testsvar efter møde med person, der er testet positiv. Ingen symptomer.

* Retsordfører Jeppe Bruus (S): Testet positiv.

* Retsordfører Karina Lorentzen (SF): Afventer testsvar efter at have været i nærkontakt med Jeppe Bruus.

* Gruppeformand Peter Skaarup (DF): Afventer testsvar efter at have været i nærkontakt med Jeppe Bruus. Ingen symptomer.

* Retsordfører Naser Khader (K): Afventer testsvar.

Smitteudbruddet har fået direkte konsekvenser for Folketinget. Statsminister Mette Frederiksen (S) deltog fredag i et møde med Nick Hækkerup, og derfor er tirsdagens planlagte spørgetime med statsministeren blevet aflyst og indtil videre skubbet til onsdag. Tre afstemninger i Folketingssalen er ligeledes aflyst.

Det har Folketingets Præsidium accepteret. Selv samme holder tirsdag krisemøde om situationen.

Powered by Labrador CMS