Kan koste dyrt: Undgå disse sommerferie-fejl

Rejser du ud til et sted, som myndighederne fraråder, kan det i sidste ende koste dig jobbet, hvis du får fravær, fordi du skal i karantæne. Her er noget af det, du skal være opmærksom på.

Udgivet Opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F.

Mange danskere stempler ud fra arbejdspladserne i tre uger i juli eller august. Så venter haven, sommerhuset, campingpladsen – eller måske endda en tur sydpå.

Men hvis planen i år trods corona-virus er at rejse udenfor landets grænser, er der særlig grund til at sikre sig, at du ikke kommer i klemme.

For hvis du skal i karantæne, når du kommer hjem, eller skulle være så uheldig at blive smittet, så kan det komme til at koste dyrt.

1. Følg rejsevejledningerne

Det er en god ide at følge Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Der skelnes mellem, om et land er “gult” = “vær ekstra forsigtig” eller “orange” = unødvendige rejser frarådes.

Lørdag 27. juni er rejsevejledningerne lempet for næsten alle europæiske lande, men der er også undtagelser.

Listen over ”åbne” lande vil blive opdateret hver uge ud fra en række objektive kriterier.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke lande du kan rejse til.

2. Sygdom eller karantæne

Rejser du til et land eller område som myndighederne fraråder, kan du risikere at komme i klemme.

For når du kommer hjem, anbefaler myndighederne, at du bliver hjemme i 14 dage. Det kan få betydning for din ansættelse. For hvis du ikke møder på arbejde, kan det anses som misligholdelse af dit ansættelsesforhold.

I den situation har du ikke krav på løn eller andet, og det kan i værste fald føre til fyring.

Hvis du er afsted på ferie i udlandet, og anbefalingerne fra danske myndigheder ændrer sig under din ferie, er du formentlig bedre stillet, fordi du tog afsted i god tro.

Mange arbejdsgivere har i år sendt konkrete retningslinjer ud. Så er det dem, der gælder.

3. Erstatningsferie

Måske havde du planlagt at tage på sommerferie i et land, som myndighederne fraråder, – og din ferie bliver derfor ikke som planlagt.

Det betyder ikke, at du har krav på at få din ferieperiode ændret: Når din ferie er aftalt, har du ikke krav på at få ændret perioden, selv om du må ændre planer.

Som udgangspunkt skal ferien holdes i den periode, den er aftalt, med tre måneders varsel. Du har ikke ret til erstatningsferie, fordi du f.eks. ikke kan komme på ferie til USA, som du havde tænkt dig. Men du kan jo godt prøve at tale med din chef om det.

Det er kun, hvis du bliver syg eller andet, at du kan have ret til en erstatningsferie.

På grund af corona-situationen kan der der dog være ekstraordinære undtagelser, hvor arbejdsgiveren må inddrage din ferie eller andet. I det tilfælde vil din tillidsrepræsentant formentlig være inddraget. Ellers kan du kontakte din fagforening.

4. Omfattet af lønkompensation

Går du hjemme på lønkompensation, skal du i år bidrage med tre ugers sommerferie i perioden fra 9. juli til 29. august.

Har du ikke optjent tre ugers ferie, kan du dog ikke pålægges mere, end du har optjent.

På grund af de ekstraordinære omstændigheder har arbejdsgiveren i denne periode fået mulighed for at varsle ferie med helt ned til en dags varsel. Arbejdsgiveren har også ret til at flytte din ferie til perioden fra 9. juli til 29. august, med mindre du allerede er gået på ferie.

5. Tjek din forsikring

Tjek din forsikring, særligt hvis du vil til udlandet i år. Forsikringsselskaberne har forskellige regler.

Rejser du til et land, hvor myndighederne fraråder rejser, er det ikke sikkert, at du er dækket forsikringsmæssigt (f.eks. af rejseforsikring).

Så undersøg din forsikring på forhånd. Mange forsikringsselskaber har særlig corona-information på deres hjemmesider.

Powered by Labrador CMS