Gråbøl vækker begejstring

Sofie Gråbøls skildring af den skizofrene Inger i filmen "Rose" vækker begejstring hos danske filmanmeldere

Udgivet Opdateret

Anmeldere roser Sofie Gråbøl i rollen som den skizofrene Inger i den danske film "Rose", som har premiere torsdag.

Dagbladet Informations anmelder Ralf Christensen indleder sine ord om filmen med, at "det er blevet lidt af en joke, at når store skuespillere prøver kræfter med psykiske og/eller fysiske handicaps, så vinker de store filmpriser eller i hvert fald nomineringer forude".

Overbevisende

Ikke desto mindre leverer Gråbøl en overbevisende og nuanceret skildring af personer med psykiske lidelser.

Det mener René Fredensborg, som har anmeldt filmen for Ekstra Bladet.

- Inger kan ingenting på papiret, men folder sig ud, så selv et barn forstår, at psykisk syge også er elskelige mennesker med skjulte talenter, omend skrøbelige.

- Det er filmens pointe, og tak for den, skriver René Fredensborg.

Filmen handler om den psykisk syge Inger, som rejser med bus til den franske hovedstad, Paris, i et forsøg på at ruske op i hverdagen.

Manuskriptet til "Rose" er baseret på instruktør Niels Arden Oplevs egne oplevelser med sin egen familie og den bustur, som hans søstre tog til Paris.

Sofie Gråbøl leverer en god og nuancerende præstation som den skizofrene 'Inger' i Niels Arden Opleves film 'Rose', som har premiere torsdag. Det skriver flere anmeldere. (Arkivfoto)
Sofie Gråbøl leverer en god og nuancerende præstation som den skizofrene "Inger" i Niels Arden Opleves film "Rose", som har premiere torsdag. Det skriver flere anmeldere. (Arkivfoto)

Store roser

Politiken deler Rene Fredensborgs sondring om filmen i sin helhed.

- En film, der vil vise, at et handicap ikke er det hele menneske, men kun en tragisk dimension af noget meget mere helt og sammensat. Vi er ikke vores diagnoser, skriver Kim Skotte.

Jyllands-Postens Katrine Sommer Boysen roser også Sofie Gråbøl og desuden Lena Maria Christensen i rollen som Ingers søster, Ellen.

- Vanskeligere har Arden Oplev det med at få bragt den kærlighedshistorie, der er en del af filmens centralnervesystem, til live, skriver hun.

Politiken, Jyllands-Posten, Berlingske og Ekstra Bladet giver alle filmen fire ud af seks stjerner.

Powered by Labrador CMS