Kold kaffe-krig på dåsefronten

Henrik samler på alt, der har med kaffe at gøre. Det går ikke altid stille for sig.

Udgivet Opdateret

– Vi kan sagtens byde hinanden op, hvis der er noget, vi vil have fat i, siger Henrik Larsen.

Henrik Larsen er samler – en dedikeret en.

Han er ikke den eneste af sin slags i Danmark, og at der i kampens kaffedampende hede  bruges knapt så stuerene kneb, lægger han da heller ikke skjul på.

Sådan er det bare, når man samler på kaffe. Eller; ting der har med kaffe at gøre, for nu at være mere præcis.

Mere om kaffe-knebene senere.

Pynte-dåse

Det startede for cirka 10 år siden med en dåse, der skulle gøre det ud for pynt i Henrik Larsen og fruens gårdbutik.

Siden voksede interessen – det samme gjorde samlingen, der i dag tæller langt over 1000 effekter. Alle har de – på en eller anden måde – noget med kaffe at gøre.

(Du kan se et udvalg af Henriks imponerende samling i galleriet over artiklen. Vi lover, det langt fra er kedeligt).

Kaffe her, der og alle vegne

Henrik Larsen er blevet 72 og pensionist. Han er frivillig bager på Hjerl Hede, meget af den resterende tid bruger han på kafferelaterede sysler.

Kaffedåserne fylder mest i samlingen – af dem er der mange hundrede – men også kaffeposer, kaffeerstatning, kaffe-emaljeskilte, kaffe-fakturaer, kaffe-legetøj, ja sågar kaffe-manchetter, fylder i rækkehuset, hvor en mellemgang og et rum er dedikeret til Henriks altoverskyggende hobby, der bliver ved at give.

Der er mange dåser i Danmark. Omkring år 1900 startede danske købmænd med at sælge kaffe i metaldåser. Mange i Henriks samling er fra 1920-1930’erne.

– Jo ældre, jo bedre. Men så er de også dyrere, der er færre af dem, siger Henrik, der ikke har planer om at lægge hobbyen på kaffehylden.

Henrik har ikke et bud på, hvor meget hans samling er værd. En dåse kan koste op mod 3.000 kroner, et emaljeskilt 15.000.

At den er ‘flere’ hundrede tusinde kroner værd – og en dyr hobby – vil han dog godt medgive.

Støtte på hjemmefronten

De mange dåser og andre effekter generer ikke – umiddelbart – hustruen Nina.

Et tydeligt bevis på det er mellemgangen mellem stuen og hobbyrummet. Da Henrik løb tør for væg-, gulv- og loftplads, deroppe er der nemlig også fyldt med kaffeting, var der kun én ting at gøre: At sætte en ekstra væg op.

– Det var min ide. Jeg synes, det er træls, når de står på gulvet, siger Nina.

Som sagt, så gjort – om end, de blev så hurtigt fyldt, at gulvet igen er taget i brug.

Kaffe-krigen

Nettet har flere grupper, hvor Henrik og andre med samme interesse, kan købe, bytte og sælge. De bliver tjekket flere gange om dagen.

– Han er værre end de unge med det Facebook, lyder det lakonisk – men ikke uden humor – fra den strikkende fru Nina i lænstolen.

I Facebook-grupperne kan der bydes på tingene – og så kan bølgerne i kaffekoppen nogle gange, ligesom buddene, nå højt. Endda skvulpende højt.

– Vi kan sagtens byde hinanden op, hvis der er noget, vi vil have, siger Henrik, der ikke lægger skjul på, at effekterne nogle gange bliver budt op i pris – blot for, konkurrenten skal af med flere penge.

Ellers mener han, der er god kemi og aroma blandt de 10-15 kaffeentusiaster i Danmark.

Samlingen vokser – kun

Henrik sælger ikke ud af sin samling. Kun hvis der er to af samme ting.

For ikke-kaffekenderen og det blotte øje kan to dåser sagtens se ens ud – uden at være det. Den ene kan være halvanden centimeter højere – og så er de ikke ens.

Han og fruen tager gerne rundt i Danmark på loppemarkeder og messer for at udvide samlingen.

– Det er jagten, konkurrencen, siger han om det altoverskyggende ved hobbyen, han ikke har planer om at stoppe foreløbig.

Hjemmeside og TV

Henrik har sin egen hjemmeside, lige som han har deltaget i programmer som ‘Skattejægerne’ på DR og ‘Loppe Deluxe’ og ‘Hvem byder bedst’ på TV2.

Han bliver også brugt som ekspert, når kaffe-ting skal vurderes – og får mange henvendelser fra hele landet.

Som det sker under interviewet, hvor Henriks telefon ringer; en kvinde har arvet nogle kaffedåser, som hun vil have Henrik til at kigge på. Efter hurtigt at have kigget på billederne sendt til hans telefon, lyser han op:

– Den her har jeg vist ikke, siger han glad.

En ny kaffedåse er på vej til samlingen – og fru Nina kan sagtens glæde sig på manden vegne; hun samler selv en smule på keramik, så glæden er hende ikke helt ubekendt.

– Men her lugter mere af loppemarked end kaffe, siger hun med et smil, samtidig med, hun fortæller, hvilken kaffe familien Larsen byder på uventede gæster:

– Den billigste.

Læs mere på Henriks hjemmeside www.kaffedaasesamler.dk.

Her kan du også skrive til ham, hvis du tror, du har noget på lager, han kan være interesseret i.

Powered by Labrador CMS