Kongelig have ramt af corona

Den kongelige køkkenhave er tvunget til at aflyse årets julemarked på grund af coronaepidemien.

Udgivet Opdateret

Årets julemarked i Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot er blevet droppet på grund af restriktioner indført med rod i spredningen af coronavirus i Danmark. Køkkenhaven har på under tre måneder i sommer haft mere end 25.000 gæster, vurderer de ansvarlige.

Udmeldingen kommer i en pressemeddelelse fra Sønderborg Kommune, og her lyder det, at haven nu bliver lukket for besøgende – af samme grund vil det praktisk heller ikke være muligt at gennemføre julemarkedet.

– Vi er selvfølgelig kede af at, vi må aflyse julemarkedet, men med den nuværende situation er det ikke ansvarligt at gennemføre julemarkedet. Det er borgerne og de socialfaglige medarbejdere i Væksthuset naturligvis kede af, men der er omvendt også fuld opbakning til, at vi skal passe på hinanden i disse tider, siger Teresa Schürmann, distriktsleder i socialpsykiatrien.

Væksthuset er et tilbud til borgere med sindslidelser.

Kongeligt snit

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der driver og vedligeholder Graasten Slot og Graasten Slotshave. “Den Kongelige Køkkenhave” bliver drevet som et partnerskab bestående af Sønderborg Kommune, lokale foreninger, frivillige og Slots- og Kulturstyrelsen.

Graasten Slot blev i 1935 givet som bryllupsgave til kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid, men ved Ingrids død overtog dronning Margrethe brugsretten og har siden gjort Graasten Slot til sommerresidens – typisk omkring tre uger.

Foruden en velassorteret og -dokumenteret køkkenhave ligger i øvrigt en lille bygning i Slotshaven, som kaldes Prinsessernes Legehus, da Ingrids døtre Margrethe, Benedikte og Anne-Marie ofte i deres barndom legede netop her.

Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot er et attraktivt udflugtsmål, og i år har mere end 25.000 gæster besøgt køkkenhaven.

Imponerende

De flotte besøgstal er kommet på under tre måneders åbning, for Den Kongelige Køkkenhave åbnede den 25. juli. I resten af juli samt august måned var køkkenhaven åben alle ugens dage. I september var køkkenhaven åben torsdag-søndag, og så blev der lukket for sæsonen den 1. oktober.

– Det er helt imponerende, at så mange gæster har lagt vejen forbi køkkenhaven på så kort tid. Noget af det skyldes selvfølgelig nyhedsinteressen, men det skyldes også, at der er tale om en flot køkkenhave, som drives på en unik måde: nemlig af borgere med sindslidelser, der arbejder i haven sammen med slotsgartnerne. Og det samarbejde giver borgerne et meget bedre liv, siger formanden for Social- og Seniorudvalget, Preben Storm.

Det er gratis at besøge køkkenhaven ved Gråsten Slot, og gæsterne i Den Kongelige Køkkenhave i 2020 kom primært fra Danmark. Men der har også været mange besøgende fra Tyskland samt fra flere forskellige lande i Europa.

– Tilstrømningen har givet travlhed i køkkenhaven, og selv om det til tider har virket overvældende med mange gæster, så har Væksthusets borgere og medarbejdere klaret det rigtig flot. Og jeg kan roligt sige, at de nu allerede glæder sig til at åbne Den Kongelige Køkkenhave igen næste år, siger næstformand i Social- og Seniorudvalget, Ganeswaran Shanmugaratnam.

Den Kongelige Køkkenhave åbner igen den 1. maj 2021.

Den Kongelige Køkkenhave

Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot er en 7500 kvadratmeter stor nyttehave, hvor det er muligt at hente inspiration til egen have.

Køkkenhaven rummer blandt andet en række urter, buske med bær som brombær, hindbær og stikkelsbær, blomster og en skov af frugttræer, der vokser i espalier.

Kilde: Sønderborg Kommune

Powered by Labrador CMS