Skip to main content

Krænkelses-skandale i DR

Nyhedschef i DR Nyheder beklager, at mediet ikke har været bedre til at sikre ordentlige forhold for unge kvinder

Tidligere DR-praktikanter står nu frem. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Tidligere DR-praktikanter står nu frem. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

(Citathistorie fra Information)

Ti kvinder, som i perioden 2015 til 2019 har været journalistpraktikanter på DR Nyheder, fortæller i et brev til DR’s HR-chef om sexistiske og krænkende oplevelser på mediet. Det drejer sig blandt andet om uønsket massage og klap i røven.

Det skriver Information.

Brevet, som blev sendt mandag i denne uge, skal ifølge kvinderne sætte fokus på trivslen og arbejdsmiljøet for unge kvinder på DR Nyheder. Initiativtageren til brevet er Shani Pedersen, som var praktikant på DR Nyheder fra 2016 til 2017.

– Hvad DR vil gøre med de her vidnesbyrd, er deres ansvar. Men jeg håber, at det vil sætte gang i en debat om, hvad der skal til, for at vi ændrer kulturen, og at man i fremtiden sikrer, at unge praktikanter har et sikkert arbejdsmiljø, siger Shani Pedersen til Information.

Står frem med navn

Brevet til DR, som Information har set, består af ti vidnesbyrd fra de tidligere kvindelige praktikanter, som alle har underskrevet brevet med deres fulde navn. Information har talt med alle på nær én, og fire af dem står frem i avisen. Resten ønsker at være anonyme af hensyn til deres fremtid i mediebranchen.

I fem af vidnesbyrdene går den samme mediechef igen. To beretter om, at han kom og masserede dem, mens de arbejdede, en fortæller, at han af og til rørte ved hende – blandt andet på røven og ved at lege med hendes hår – og at han ofte omtalte hende som “den smukke praktikant”. To andre beskriver, at de har været vidne til, at han har sagt upassende ting til andre kvinder, masseret dem eller nusset dem.

Shani Pedersen, som ikke længere er ansat i DR Nyheder, er en af dem, som har oplevet at blive masseret af denne chef:

– Jeg kan huske, at jeg frøs og tænkte over, hvordan jeg kunne komme ud af den her situation bedst muligt, siger hun.

Ked af det

Information har været i kontakt med den pågældende mand. I et svar til avisen skriver han:

– Indtil i dag har jeg ikke kunnet forestille mig, at min opførsel blev opfattet krænkende eller sexistisk. Det er virkelig trist, at den omgangsform, som jeg troede var med til at skabe et godt arbejdsmiljø for alle mine kolleger, har været ubehagelig for nogle. Der er flere af episoderne, jeg ikke kan genkende, men min konklusion kan kun være, at jeg er nødt til at opføre mig anderledes. Det er også vigtigt for mig at sige, at jeg er ked af, at de ikke har følt, at de kunne sige det her højt til nogen i DR. Så jeg straks og ikke først nu – år efter – fik chancen for at sige undskyld og ændre den måde, jeg omgås mine kolleger.«

Adspurgt om, hvilke episoder han kan og ikke kan genkende, har han ikke nogen kommentarer.

Anden chef også involveret

Cecilie Lange, som er tidligere praktikant på DR Nyheder og i dag vært på debatprogrammet Touché på Radio LOUD, er en af de andre medunderskrivere på brevet. Hun har også haft oplevelser med sexchikane i sin praktiktid, men understreger, at der er tale om en anden chef end ham, der går igen i de fem vidnesbyrd. Det drejer sig om to episoder, hvor hun blev klappet i røven af den samme chef i DR, som ikke længere er i mediehuset.

– Jeg blev ret overvældet. Jeg følte en mærkelig skam over, om der var noget ved mig, min påklædning eller min udstråling, som gjorde, at det var umuligt for den pågældende chef at lade være med at røre ved min røv. Jeg brugte også lang tid på at prøve at bortforklare og undskylde hans handlinger. Men uanset hvad er den opførsel jo ikke i orden, siger hun til Information.

Det skal stoppe

DR Nyheders nyhedsdirektør Sandy French har ikke nogen kommentarer til de konkrete sager i brevet, men understreger, at det har sat tanker i gang omkring, “hvilken kultur vi har i DR Nyheder”, siger hun til Information.

– Har man i DR Nyheder været gode nok til at sikre ordentlige forhold for unge kvindelige praktikanter? 

– Hvis du havde spurgt mig før det her forløb, havde jeg klart sagt ja. Men nu må jeg jo bare konstatere, at det har vi jo så ikke. Det er jeg ked af og flov over. Det er også derfor, jeg må erkende, at vi ikke har været gode nok bagudrettet. Nu er det min fremmeste opgave at sikre, at det sker fremadrettet, siger Sandy French.

Del din kommentar