Skip to main content

Landede kampfly uden cockpit og hjul

Amerikansk pilot hædret efter voldsom landing

Major Brett DeVries ses her ved det ødelagte fly. Foto: Terry Atwell/U.S. Air National Guard

Major Brett DeVries ses her ved det ødelagte fly. Foto: Terry Atwell/U.S. Air National Guard

Af: Claus Jessen

Det amerikanske flyvevåben har hædret en af dets piloter med den fornemme hædersbevisning ’Distinguished Flying Cross’, efter at han landede sit A-10 Thunderbolt kampfly under meget vanskellige forhold.

Major Brett DeVries kom flyvende med omkring 600 km/t og i en højde af 50 meter, da den øverste del af cockpittet pludselig blev flået af flyet. Også landingsstellet blev beskadiget, så næsehjulet ikke kunne sænkes ned.

Ifølge flere amerikanske medier og nyhedsburauet UPI fløj piloten rundt i det stærkt beskadigede fly i 25 minutter, før han landede og uskadt kunne klatre ud af kampflyet.

Går sjældent godt

Eksperter i det amerikanske flyvevåben kunne efterfølgende konstatere, at det var første gang i flyvevåbenets historie, at en pilot havde landet et A-10 Thunderbolt fly under disse betingelser.

-At lande et fly med hjulene nede er godt. At lande med hjulene oppe er ikke ideelt. Men at lande flyet med nogle af hjulene oppe og andre nede, det går sjældent godt, udtalte eksperterne efter den voldsomme landing.

Enestående indsats

Episoden fandt sted under en træningsøvelse i 2017, men det er altså først nu, at Brett DeVries bliver hædret med medaljen, der tildeles efter en heltemodig eller helt enestående indsats i det amerikanske flyvevåben.

Brett DeVries er en erfaren pilot med over 120 oversøiske kampmissioner.

Del din kommentar