Larm kan særligt koste leveår når du sover

Støj kan være hård kost for alt fra dit hoved til dit hjerte. Og det rammer særligt hårdt, hvis du er udsat for støj om natten.

Udgivet Opdateret

Du vender og drejer dig i sengen – eller vågner med et sæt uden at vide hvorfor. Selv små og næsten ubetydelige lyde kan være generende om natten.

Og faktisk kan nattestøj være en stor risikofaktor for din generelle sundhed. Det fortæller Mette Sørensen, som er seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse og specialiseret i helbredskonsekvenserne af støj.

Artiklen fortsætter under videoen 

– Vi mistænker især nattestøjen for at være meget skadelig, fordi det forstyrrer søvnen, siger hun og tilføjer:

– Vi ved fra en række studier, at det at sove dårligt er en risikofaktor for en række af de store folkesygdomme som for eksempel diabetes.

Derfor er hendes råd at tænke over, hvor soveværelset er placeret.

Hold larmen ude

Ofte er der nemlig ikke så meget at gøre ved selve kilden til støjen – om det er bilerne på vejen, vindmøller i nærheden eller sirener, der hyler.

Men du kan forsøge at holde så meget larm som muligt ude.

– Når ruderne skal skiftes, bør man gå efter nogle, der er designet til at holde støj ude, siger Mette Sørensen og tilføjer:

– Og det gælder særligt i soveværelset.

Når støj generer

Hvor meget støj generer dig, afhænger også af situationen – og om du selv har opsøgt den.

Det fortæller Torben Holm Pedersen, som er ekspert i psykoakustik og senior teknologispecialist hos Delta, der laver test og målinger af støj og akustik.

– Hvis man selv er taget til rockkoncert, er der høj lyd, men det generer os ikke. Men en lyd i soveværelset kan være enormt irriterende, selv om den ikke er ret høj, forklarer han.

– Støj om natten er mere generende end om dagen, slår han fast.

Din krop reagerer på det

Støj medfører også en række fysiske reaktioner, fordi den kan aktivere dit “fight or flight”-system. Det er en biologisk reaktion på trusler og belastningsoplevelser.

Dermed bliver kroppens opmærksomhed rettet mod, at der kan være fare på færde.

– Det er vigtigere for din overlevelse, om der står en løve bag dig, end om du har en splint i fingeren, siger Torben Holm Pedersen.

– Derfor bliver kroppens naturlige bekæmpelse af dårligdomme sat på pause, forklarer han.

Når du bliver generet af støjen, så medvirker det også til, at du bliver stresset.

“Fight or flight”-systemet er i sig selv ikke farligt – når det står på kortvarigt. Men længerevarende stress lægger et stort pres på helbredet.

Bor du på en adresse med meget trafikstøj, så har du desuden øget risiko for slagtilfælde og blodprop i hjernen.

Hvis lyden fra vejtrafik stiger med ti decibel, giver det en øget risiko på mellem seks og otte procent for blodprop i hjertet, viser studier. Ifølge Miljøstyrelsden dør flere hundrede danskere hvert år tidligt på grund af udsættelse for støj.

I Vesteuropa løber det op i en million sunde leveår, konkluderer en rapport fra WHO.

Powered by Labrador CMS