Skip to main content

Må man spise rå æg?

Risikerer man at blive syg af at puste æg og må man spise rå æg? Få styr på myndighedernes retningslinjer om brug af rå æg i denne artikel.

Fødevarestyrelsen har siden 2013 ikke længere frarådt private forbrugere at spise rå æg. Før skulle man altid bruge pasteuriserede æg. Klik igennem galleriet her for at se styrelsen vejledning til håndtering af æg i hjemmet. Her kan du blandt andet få svar på, om æg skal opbevares på køl, og hvornår du stadig bør bruge pasteuriserede æg. Foto: Scanpix
Fødevarestyrelsen har siden 2013 ikke længere frarådt private forbrugere at spise rå æg. Før skulle man altid bruge pasteuriserede æg. Klik igennem galleriet her for at se styrelsen vejledning til håndtering af æg i hjemmet. Her kan du blandt andet få svar på, om æg skal opbevares på køl, og hvornår du stadig bør bruge pasteuriserede æg. Foto: Scanpix
Du kan godt bruge friske rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til for eksempel desserter og kager, som ikke bliver opvarmet. Risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg, man køber i butikkerne, er i dag meget lille. Foto: Scanpix
Du kan godt bruge friske rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til for eksempel desserter og kager, som ikke bliver opvarmet. Risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg, man køber i butikkerne, er i dag meget lille. Foto: Scanpix
Du bør dog bruge pasteuriserede æg, hvis du vil være helt sikker og laver mad til for eksempel børn, syge eller gamle. Foto: Scanpix
Du bør dog bruge pasteuriserede æg, hvis du vil være helt sikker og laver mad til for eksempel børn, syge eller gamle. Foto: Scanpix
Det er så godt som sikkert at spise blødkogte danske æg, men hvis du vil være på den sikre side, når du laver mad til små børn, syge og ældre, bør du servere æggene hårdkogte. Foto: Scanpix
Det er så godt som sikkert at spise blødkogte danske æg, men hvis du vil være på den sikre side, når du laver mad til små børn, syge og ældre, bør du servere æggene hårdkogte. Foto: Scanpix
Du bør opbevare æg på køl. Både af hensyn til fødevaresikkerheden og holdbarheden af æggene. Bakterier har meget bedre betingelser for at vokse ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur. Der er meget lille sandsynlighed for salmonella i danske æg, men skulle der være salmonella, vil bakterien ikke vokse ved køleskabstemperatur. Det er et krav, at butikkerne opbevarer æg ved max. 12 grader. Tilsvarende bør forbrugerne opbevare æg på køl. Foto: Scanpix
Du bør opbevare æg på køl. Både af hensyn til fødevaresikkerheden og holdbarheden af æggene. Bakterier har meget bedre betingelser for at vokse ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur. Der er meget lille sandsynlighed for salmonella i danske æg, men skulle der være salmonella, vil bakterien ikke vokse ved køleskabstemperatur. Det er et krav, at butikkerne opbevarer æg ved max. 12 grader. Tilsvarende bør forbrugerne opbevare æg på køl. Foto: Scanpix
Pustning af æg til påske: Forekomsten af salmonella i æg, man køber i danske butikker, er nu så lav, at der ikke bør være nogen risiko for at blive syg af salmonella, når man puster æg. Hvis du vil være helt sikker, kan du spritte ægget af. Foto: Scanpix
Pustning af æg til påske: Forekomsten af salmonella i æg, man køber i danske butikker, er nu så lav, at der ikke bør være nogen risiko for at blive syg af salmonella, når man puster æg. Hvis du vil være helt sikker, kan du spritte ægget af. Foto: Scanpix

Må man spise rå æg eller er det stadig bedst at bruge pasteuriserede æg?

Spørgsmålet kan let trænge sig på, når man skal i gang med den hjemmelavede koldskål, chokolademousse eller får lyst til en god gang æggesnaps.

Artiklen fortsætter under videoen

I mange år var retningslinjen fra Fødevarestyrelsen, at man på grund af risikoen for salmonella skulle bruge pasteuriserede æg til retter, der ikke blev opvarmet.

Men tilbage i 2013 ændrede Fødevarestyrelsen vejledningen til forbrugere om håndtering af æg i private køkkener. Her vurderede styrelsen, at risikoen for salmonella i danske æg var blevet så lille, at der ikke længere var grundlag for at advare mod at spise ikke-pasteuriserede æg i rå form.

Hvornår må man spise rå æg?

Siden da har svaret på spørgsmålet, “må man spise rå æg?”, været “ja”.

Der er dog undtagelser, og hvis man vil være helt på den sikre side og undgå enhver salmonellarisiko, bliver man stadig nødt til at ty til pasteuriserede æg, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen råder også til at bruge pasteuriserede æg, hvis man laver mad til børn samt gamle eller syge personer.

Ifølge Fødevarestyrelsen blev 22 personer i 2016 syge af salmonella fra danske æg.

Må man spise rå æg?

Ja, du må gerne spise rå æg, der er købt i butikkerne. Der er kun en meget lille risiko for at blive smittet med salmonella fra danske æg. Dog bør børn, syge og ældre holde sig fra rå æg.

Er danske æg salmonellafri?

Som udgangspunkt er de, hvis de er købt i en butik. Men er du i tvivl om du bør bruge rå æg, så brug de pasteuriserede æg.

Hvor sidder salmonella i æg?

Oftes sidder salmonella uden på æggeskallen. Men alligevel er det slet ikke ualmindeligt at man bliver smittet med salmonella, der sidder inde i ægget. Det skyldes en særlig afart af bakterien, nemlig “Salmonella Enteritidis”.

Hvad betyder pasteuriserede æg?

Pasteuriserede æg er æg, der er blevet slået ud og varmebehandlet. Det betyder at eventuelle salmonellabakterier er blevet slået ned og du kan derfor trygt spise en pasteuriseret æggeblomme.

Hvad er salmonella?

Salmonella er en fødevarebakterie.

Hvad er symptomerne på salmonella?

Bliver du smittet med salmonella kan du opleve feber, kvalme, opkastninger og diarré som symptomer.

Andre regler for virksomheder

Restauranter og andre virksomheder er underlagt nogle andre regler end os almindelige forbrugere. Her er det stadig påbudt at bruge pasteuriserede æg i retter, hvis de ikke bliver varmet op til over 75 grader.

Salmonella blev i mange år forbundet med især æg og kyllingekød, men der kan findes salmonellabakterier i mange andre fødevarer. Du kan blive meget klogere på salmonella i denne artikel.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Del din kommentar