Skip to main content

Malte har et vigtigt budskab til trafikanter

Malte Kjær oplever hver dag cyklister uden reflekser og godt lys på cyklen. I en video på Facebook opfordrer han trafikanterne til at sikre sig i trafikken.

Hver evig eneste dag er der danskere, der bevæger sig ud i trafikken både i bil, lastbil og på cykel. Men ude i trafikken lurer mange farer og hvert evig eneste år dør massevis af danskere i trafikken.

En af de store farer er, når det bliver mørkt – og de bløde trafikanter på cyklen bevæger sig ud i trafikken. De mange cyklister, der ikke har ordentlige reflekser eller lys på cyklen har nu fået Malte Kjær, der er lastbilchauffør til at lave et opråb på Facebook.

– Vi har ikke en jordisk chance for at se jer, når I ikke har reflekstøj på eller ordentlig lys på cyklen, lyder det i videoen på Facebook.

I skrivende stund er videoen blevet delt 2.900 gange.

Et dagligt problem

De mange cyklister, der ikke har lys og reflekser i orden, er nemlig en daglig udfordring for lastbilchaufførerne.

– Jeg var på vej ud til en kunde, hvor jeg kom igennem Viborg på vej til Holstebro. Her er der en cyklist uden lys på sin cykel klokken 7.30 om morgenen. Jeg havde ingen mulighed for at se manden før 20-50 meter fra ham, forklarer Malte Kjær til Newsbreak.dk.

Hver morgen starter Malte Kjærs arbejdsdag hos Yttrup Transport mellem klokken 4 og 6 om morgenen, men det er først ved 7-tiden, at det bliver rigtig slemt med cyklister.

– Jeg håber, at folk vil ofre de penge, så os i store køretøjer nemmere kan se cyklisterne, når vi kører rundt. Jeg håber, at folk vil tage det til sig og de vil lytte til det. Så kan vi alle komme sikkert hjem fra arbejde og skole, lyder opfordringen.

Malte Kjær, der kører overalt i hele landet, oplever nemlig dagligt, at der er folk ude at køre på cykel, som kan være svære at se.

– Vi har i forvejen en del blinde vinkler i en lastbil, så lygter og reflekser kan gøre en stor forskel, forklarer han.

Flere kampagner igang

Hos Rådet for Sikker Trafik samler man løbende information om ulykker og trafiksikkerhed – og her står det klart, at teenagere er de skolebørn, der kommer oftest til skade i trafikken. Det er særligt børn i alderen 13 til 16 år, der er i risikogruppen.

2 ud af 3 alvorlige cykelulykker sker i kryds. Ulykken sker typisk, når en bil skal svinge til højre eller venstre og overser en cyklist, der skal lige ud. I alt blev 85 cyklister dræbt, og 1732 kom alvorligt til skade i en krydsulykke fra 2013-2017.

Hos Rådet for Sikker Trafik har man også en række råd, der skal hjælpe cyklisterne med at håndtere trafikken bedre – og det handler ikke blot om lys og reflekser.

  • Se dig for – brug tid på at orientere dig grundigt ved sideveje og i kryds.
  • Giv tegn – markér din hensigt over for andre i trafikken.
  • Husk lygter i mørket – så kan du ses af andre trafikanter. Suppler gerne med ekstra reflekser eller en reflekvest.
  • Brug cykelhjelm – den beskytter dit hoved, hvis uheldet er ude.
  • Vær opmærksom – drop musikken i ørene og koncentrér dig om trafikken.
  • Vis hensyn – så kommer alle sikkert frem.
  • Vælg den rigtige cykel, mand! Har du svært ved at holde balancen, når du svinger benet over stangen, så køb en cykel med lav indstigning (damecykel) i stedet.
  • Hvis du har drukket for meget alkohol til at køre bil, så lad også cyklen stå.

Hvis man ønsker mere information om cykelulykker, så kan det læses her.

Del din kommentar