Mand satte ild til ni biler i fuldskab

En 27-årig mand tilstod i retten, at han har brændt otte biler af og forsøgt at sætte ild til en niende.

En 27-årig mand har i Københavns Byret tilstået, at han har brændt otte biler af og forsøgt at sætte ild til yderligere en bil. – Jeg var påvirket og en idiot, lød hans forklaring.(Arkivfoto). Foto: Ernst Van Norde/Scanpix
En 27-årig mand har i Københavns Byret tilstået, at han har brændt otte biler af og forsøgt at sætte ild til yderligere en bil. – Jeg var påvirket og en idiot, lød hans forklaring.(Arkivfoto). Foto: Ernst Van Norde/Scanpix
Udgivet Opdateret

En 27-årig mand er onsdag i Københavns Byret blevet idømt et års fængsel for en stribe bilbrande i Baldersgade på Nørrebro.

Manden blev for knap to uger siden anholdt og efterfølgende varetægtsfængslet, sigtet for at have sat ild til ni biler i perioden fra 30. august til 23. oktober.

(I galleriet ovenfor kan du se billeder fra nogle af de mange bilbrande i København).

I grundlovsforhøret den 25. oktober nægtede han sig skyldig.

Artiklen fortsætter under videoen

Men torsdag kunne han i et hasteindkaldt retsmøde erkende sig skyldig i otte bilbrande og et forsøg på at stikke ild til yderligere en bil, skriver Berlingske, som var til stede ved retsmødet.

I forbindelse med anholdelsen af den 27-årige kunne politiet ikke sige noget om motivet.

Vicepolitiinspektør Brian Belling, der er leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet hos Københavns Politi, afviste dog, at afbrændingerne skulle være banderelateret.

– Der har været spekulationer fremme om, at det havde forbindelse til den igangværende bandekonflikt, og det er vigtigt for os at få afkræftet, sagde han.

“En idiot”

Tilsyneladende var der slet ikke noget motiv til de mange bilbrande.

– Jeg var påvirket og en idiot. Jeg tænkte ikke rigtigt klart, og til tider går klappen ned, forklarede den 27-årige ifølge Berlingske i retten.

– Der er ikke nogen dybere handling bag. Jeg havde bare drukket for meget. Jeg har haft et alkoholmisbrug gennem mange år, fortsatte han.

Foruden dommen på et års ubetinget fængsel skal den 27-årige mand betale mere end en million kroner i erstatning. Det endelige beløb er ikke gjort op, skriver Berlingske.

Mange bilbrande

Danmark har været hærget af usædvanligt mange bilbrande i år.

Seneste optælling fra den 1. oktober viser således, at der alene i år har været 648 bilbrande i Danmark. Det er mere end to om dagen i gennemsnit og en betydelig stigning sammenlignet med samme tidsrum sidste år.

København er hårdt ramt, og med 212 udrykninger til bilbrande i 2018 rykkede hovedstaden forbi Malmø i den kedelige statistik, der handler om bilbrandstiftelse.

Et mønster er svært at påpege, men fællesnævneren er, at få bliver dømt.

Beviser går op i røg

Beviserne – fingeraftryk, dna-spor og den slags – går så at sige op i røg, forklarer Brian Belling, leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet i Københavns Politi.

– Det siger sig selv, at det er svært finde beviser og spor i en nedbrændt bil. Vi skal længere ud ad efterforskningssporet, og det er ofte svært.

Nørrebro er hårdt ramt

Nogle kvarterer i hovedstaden er skånet for synet af brændende biler om natten og for den giftige dioxin, som frigives i processen. Andre kvarterer, såsom Nørrebro, er hårdt ramt.

Nu er der dog efter onsdag i byretten dæmmet op for nogle af dem.

Fra den 1. januar til den 1. oktober 2019 har der været 648 påsatte bilbrande i Danmark.

I 2018 var der 562 i samme periode.

I 2017 var der 626 i samme periode.

I 2016 var der 487 i samme periode.

Tallene rummer brande, som ifølge Rigspolitiet skønnes at være påsatte.

Powered by Labrador CMS