Skip to main content

Mere end 1000 anholdt i Rusland

Rusland oplever efter anholdelsen af Navalnyj nogle af de største demonstrationer siden sovjettiden

Politifolk anholder en demonstrant i Moskva søndag under optakten til landsomfattende protester mod Kreml efter anholdelsen af  oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj. Foto: Maxim Shemetov/Reuters

Politifolk anholder en demonstrant i Moskva søndag under optakten til landsomfattende protester mod Kreml efter anholdelsen af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj. Foto: Maxim Shemetov/Reuters

De russiske myndigheder foretog søndag en usædvanlig nedlukning af det centrale Moskva og af andre byer. Det sker, mens tilhængere af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj gør klar til protestaktioner mange steder i landet.

Over 1000 mennesker meldes anholdt forskellige steder i landet, hvor der er planlagt protester.

Begrænset adgang

Hundredvis af politifolk med skjolde, knipler og hjelme har taget opstilling i gaderne i de centrale dele af Moskva. Det betyder, at fodgængere kun har begrænset afgang.

Myndighederne har også foretaget en sjælden lukning af flere metrostationer og omdirigeret dele af den offentlige transport.

Stiller krav

Oppositionsgrupper kræver den fængslede Navalnyj sat på fri fod. De har bebudet store demonstrationer, efter at titusinder gik på gaden mange steder i landet sidste lørdag for at vise deres støtte til præsident Vladimir Putins mest fremtrædende kritiker.

Ifølge den uafhængige overvågningsgruppe OVD-Info blev flere hundreder anholdt allerede lørdag i forbindelse med protester i Sibirien og de østlige dele af landet. Sidste lørdag blev over 4000 mennesker tilbageholdt af politiet.

Navalnyj blev for omkring to uger siden anholdt i Rusland. Det skete, da han vendte hjem fra Tyskland, hvor han var blevet behandlet for en forgiftning.

Paladset

Efter hjemkomsten til Rusland offentliggjorde Aleksej Navalnyj en to timer lang video om en dyr ejendom i Rusland. Den bliver omtalt som et paladslignende luksushus ved den russiske sortehavskyst.

Ifølge Navalnyj tilhører huset Putin, men lørdag kom Putins nære ven og judopartner Arkadij Rotenberg kommet på banen. Han siger, at huset tilhører ham, og at han har købt det for to år siden.

– Nu er det ikke længere nogen hemmelighed, jeg er den begunstigede, siger Rotenberg i en video fra det russiske netmedie Mash.

Han har ikke umiddelbart fremlagt et skøde eller anden dokumentation.

Demonstranter har varslet nye protester i hele landet forud for oppositionslederens retssag. Den er sat til at begynde 2. februar.

Del din kommentar