Skip to main content

Myndigheder advarer mod telefonopkald

Svindlere forsøger at udnytte en særlig situation, lyder advarslen blandt andet.

Det er vigtigt, at man ikke reagerer på svindelnummeret. Genrefoto.

Det er vigtigt, at man ikke reagerer på svindelnummeret. Genrefoto.

Mens de danske myndigheder netop nu kæmper en kamp for at aflive alle mink i Danmark, og få overblik over smittesituationen i Nordjylland, prøver kriminelle at udnytte den alvorlige situation.

På et pressemøde lørdag, hvor fokus var på den muterede variant af coronavirus covid-19, fortalte Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed er der nogle, som forsøger at udnytte den alvorlige situation, og som dermed laver falske opkald, særligt på Fyn.

– Smitteopsporingsenheden kommer aldrig ud i folks hjem, og de beder aldrig om NemID. Skulle det blive aktuelt, at vi kommer ud i forbindelse med smitteopsporing, vil vi lave en aftale sammen med politiet, så borgerne er sikret, at vi er identificeret, siger hun.

Fyns Politi har på Twitter tidligere lørdag advaret om samme fænomen.

“Vi har fået anmeldelse om, at ukendte personer ringer til ældre borgere og udgiver sig for at være fra ‘Smitteopsporingsenheden’. De vil så lave aftale om at komme forbi senere og lave coronatest. Lav ikke en sådan aftale – og luk ikke ukendte ind i hjemmet,” skriver Fyns Politi.

Har sat en deadline

På pressemødet kom det desuden frem, at myndighederne i Danmark har et mål om, at alle mink i Danmark skal være aflivet inden mandag den 16. november.

Sideløbende med, at man afliver mink, forsøger man at teste så mange borgere i Nordjylland som muligt, op mod 18.000 om dagen.

Man har besluttet at aflive alle mink, fordi coronavirus covid-19 er muteret, og selvom den muterede virus – cluster 5 – kan være uddød i Danmark, er der stadig risiko for nye varianter af virussen.

Der er også set mutationer i andre lande, herunder Holland, Spanien og Italien. Derfor er internationalt samarbejde og videndeling vigtigt, mener WHO.

Del din kommentar