Skip to main content

Nær ansat bekræftet smittet

Kayleigh McEnany meddeler mandag, at hun er testet positiv for covid-19 - tre dage efter Trumps indlæggelse.

Donald Trumps pressesekretær Kayleigh McEnany er testet positiv. Foto: Scanpix

Donald Trumps pressesekretær Kayleigh McEnany er testet positiv. Foto: Scanpix

Pressetalspersonen i Det Hvide Hus, Kayleigh McEnany, er smittet med covid-19. Det meddeler hun mandag. Det sker, tre dage efter at præsident Donald Trump blev indlagt med sygdommen.

Kayleigh McEnany siger, at hun vil gå i karantæne. Hun fastslår samtidig, at hun absolut ikke havde kendskab til, at Hope Hicks var testet positiv, inden hun torsdag holdt et pressemøde for at briefe journalister i Det Hvide Hus.

McEnanys udtalelse henviser til Trumps rådgiver, som blev testet positiv sidste torsdag – få timer før det blev meddelt, at præsidentparret var smittet med covid-19. Donald Trump er siden blevet indlagt og flyttet til et militærhospital.

– Jeg er blevet testet positiv mandag morgen. Jeg har ingen symptomer, siger McEnany i en erklæring.

Trump har modtaget behandling med både ilt og remdesivir. Flere nærtstående ansatte har sagt, at de var alvorligt bekymrede for præsidentens helbred fredag, hvor han led af vejrtrækningsbesvær. Søndag udsendte han en video på Twitter, hvor han meddelte, at han var i god behold.

Trodser vejledninger

Hope Hicks er en af Trumps nære rådgivere i Det Hvide Hus. Da hun blev testet positiv fik det ikke i første omgang Trump til at isolere sig. I stedet steg han på et fly til New Jersey for at være til stede ved en fundraiser i sin golfklub og holde en tale omgivet af snesevis af personer. Derefter vendte han tilbage til Det Hvide Hus.

Men det er uvist, i hvilken forbindelse præsidenten og hans hustru er blevet smittet. Trump har under udbruddet som regel trodset sundhedseksperter anbefaling om at bære ansigtsmaske. Han mødes også tit med store grupper af personer.

Lederen af Republikanernes Nationale Komité, Ronna McDaniel, som hyppigt har været i kontakt med Trump, meddelte fredag, at hun var testet positiv med virusset og er i karantæne i sit hjem i Michigan.

Andre tæt på Trump, som er testet positive for coronavirus, er Trumps kampagneleder, Bill Stepien, som fredag meddelte, at han arbejder hjemmefra i de kommende uger. Også New Jerseys guvernør, Chris Christie, meddelte lørdag, at han var på vej på hospitalet, efter at være blevet testet positiv. Kellyanne Conway, som er tidligere rådgiver for Trump, har i et tweet fredag meddelt, at hun var testet positiv.

Regner med at få ham hjem nu

Det er stadig meget sandsynligt, at USA’s præsident, Donald Trump, vil blive udskrevet fra hospitalet mandag, sagde hans stabschef, Mark Meadows, i en erklæring til Fox News mandag morgen lokal tid. Her fortæller han, at præsidentens tilstand er blevet yderligere forbedret i løbet af natten til mandag.

– Vi er stadig optimistiske om, at han vil være i stand til at vende tilbage til Det Hvide Hus senere i dag, udtaler Mark Meadows i erklæringen.

Meadows giver udtryk for, at beslutningen om, hvorvidt præsidenten skal udskrives mandag sandsynligvis først vil blive truffet ud på eftermiddagen (efter klokken 18 dansk tid).

Meldingen kommer, kort efter at præsidenten havde skrevet knap 20 opslag på Twitter. Forvirringen om præsidentens helbred har været stor, siden han blev indlagt på militærhospitalet Walter Reed i fredags. Først var meldingen fra Det Hvide Hus, at præsidenten lod sig indlægge ud fra et “forsigtighedsprincip”.

Senere måtte både hans egen læge og stabschef erkende, at hans tilstand var mere alvorlig, da han fredag morgen blev overflyttet til hospitalet. Præsidentens læger har bekræftet, at han har modtaget ilt, haft faldende iltniveau i blodet og haft feber.

Del din kommentar