Skip to main content

Netværk mistænkt for milliontyveri fra kendte

Flere personer er anholdt

Netværket er mistænkt for tyveri af 100 millioner Euro i kryptovaluta. Foto: Scanpix/Dado Ruvic

Netværket er mistænkt for tyveri af 100 millioner Euro i kryptovaluta. Foto: Scanpix/Dado Ruvic

En række personer med tilknytning til den samme kriminelle gruppe er mistænkt for at have snydt sig til adgang til flere kendte menneskers mobiltelefoner. Det skriver Ritzau og det engelske rigspoliti (NCA).

Ifølge NCA er der tale om kendte sportsstjerner, musikere og influencere bosiddende i USA, mens de mistænkte blandt andet er anholdt på europæisk jord.

Europol skriver i en pressemeddelelse, at de anholdte er mistænkt for at have fået adgang til ofrenes telefoner. Tusindvis af personer har her fået frarøvet samlet set mere end 100 millioner dollar – svarende til 614 millioner kroner – i kryptovaluta.

Hackernes nationalitet oplyses ikke af Europol, men myndigheder fra Belgien, Canada, Malta, Storbritannien og USA har været involveret.

Mål i USA

NCA skriver i en pressemeddelelse, at de kriminelle er mistænkt for forbrydelser begået i løbet af 2020, og at NCA har arbejdet på sagen i samarbejde med blandt andet FBI og Secret Service i USA.

Ifølge NCA arbejdede flere af de kriminelle fra Storbritannien, og ifølge ZDNet havde de kriminelle held med at overbevise amerikanske teleselskaber om at flytte telefonnumre fra et simkort, ejeren af nummeret havde, til et simkort, de kriminelle havde adgang til.

På den måde kunne de kriminelle stjæle både penge, kryptovaluta og personlig information fra de personer, angrebene var rettet imod. Ved at få adgang til et telefonnummer kunne de kriminelle ændre kodeord til diverse brugerkonti ved at få tilsendt SMSer med link til nulstilling af kodeord. Havde de kriminelle først adgang til telefonnummeret på en sportsstjerne, en musiker eller en influencer, kunne de få adgang til alverdens konti tilhørende offeret.

Et netværk

NCA kalder selv de kriminelle gruppe, de mistænker for at stå bag operationen, for et netværk.

– Netværket udvalgte flere mål i USA, og de angreb gentagne gange de personer, de mente ville være lukrative mål, herunder kendte sportsstjerner og musikere, siger Paul Creffield, leder af cyberenheden i NCA, i pressemeddelelsen.

Paul Creffield siger, at man hos NCA med sikkerhed ved, at der er blevet stjålet store summer fra sagens ofre, men NCA har løbende været i kontakt med folk, de ved, har været mål for det kriminelle netværk, for at få sat en stopper for angrebet hurtigst muligt.

Europol skriver i pressemeddelelsen, at netværket gik i gang med den kriminelle operation i foråret 2020, og at de både fik tiden til at gå med at stjæle oplysninger og penge fra deres ofre, og med at udgive sig for at være ofrene i opslag på de sociale medier, der kom fra ofrenes officielle konti på føromtalte medier.

Del din kommentar