Skip to main content

Nordisk dødstal nærmer sig 5000

Det seneste døgn er 95 personer i de nordiske lande døde på grund af coronavirus. Som tidligere langt de fleste i Sverige.

I Sverige dør der fortsat markant flere, der er eller har været smittet med coronavirus, end der gør i de øvrige (og trods alt lavere befolkede) nordiske lande. Det fremgår af de seneste tal, der viser antal registrerede corona-dødsfald i Norden det seneste døgn.

På 24 timer er der sket en stigning på 95 nye dødsfald, og dermed er det samlede nordiske antal døde – specifikt relateret til pandemien – oppe på 4933. Døgnet forinden blev 45 dødsfald registreret i Norden.

Eftersom der er store demografiske, registreringsmæssige og håndteringsmæssige forskelle landene i mellem, er det svært at lave en egentlig sammenligning af dødstallene. Det umiddelbare er dog at sammenligne dødsfald per 100.000 indbyggere.

De fem nordiske lande har tilsammen 27,3 millioner indbyggere og med 4933 dødsfald, er der altså lige godt 18 dødsfald per 100.000 indbyggere. Færøerne og Grønland har endnu ikke registreret et eneste med relation til coronavirus og den medfølgende sygdom covid-19.

Flest dør i Sverige

Hos vort befolkningsrige naboer i Sverige har myndighederne, som de fleste efterhånden må vide, haft en noget lempeligere tilgang til nedlukning af samfund og liberalt erhverv. Det har ellers været de fleste verdenslandes løsning til indledningsvis at dæmme op for smitten.

I Sverige er der i stedet blevet appelleret til fornuft og afstand, mens caféer, skoler og meget andet har holdt åben. Det kan ikke konkluderes, at det er årsagen til, at der er markant flere døde i Sverige, men det er ikke desto mindre faktum.

Med mere end 10 millioner indbyggere giver det mening, at der er flere døde i Sverige. Tallet er dog meget højere end i andre nordiske lande. 3831 af de mere end 4900 dødsfald er således registreret i Sverige. Det svarer til 37,4 per 100.000.

Tidligere er det blevet forklaret, at langt de fleste smittede skal findes i Stockholm. Rigtig mange dødsfald er desuden sket blandt plejehjemsbeboere.

Én død i Norge

Norge og Finland er de nordiske lande, der befolkningsmæssigt kommer tættest på Danmark. Til sammen har de tre lande registreret syv dødsfald det seneste døgn. En skærende kontrast til Sveriges 88.

Danmark og Finland har noteret hver tre, mens Norge blot har noteret et enkelt corona-dødsfald. I alt er 234 døde i Norge, der var hurtige som Danmark og Finland til at lukke samfundet mere eller mindre ned. Island, der er det femte nordiske land, har i alt noteret 10 dødsfald, og det har ikke ændret sig i særdeles lang tid.

554 er døde i Danmark, og det betyder, at 9,5 indbyggere er døde per 100.000. I Finland er det 5,5, mens Norge er nede på 4,4. Sammenligningen tager ikke højde for forskelle i opgørelsesmetode. I Danmark tælles alle dødsfald med, hvor afdøde inden for 60 dage er testet positiv med coronavirus.

Hverken Færøerne eller Grønland har registreret dødsfald relateret til Covid-19.

Del din kommentar