Nu åbnes der op her – og det vækker bekymring

Hvis der lokalt opstår nye smitteudbrud vil myndighederne kunne genindføre lokale restriktioner på besøg.

Nu bliver der åbnet yderligere for besøg på plejehjem og sygehuse. Der har siden marts været pålagt skrappe restriktioner på besøg. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Udgivet Opdateret

Borgere på plejehjem og sygehuse vil fra torsdag den 2. juli frit kunne få besøg både ude og inde. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Det vækker dog bekymring. Hvem, der er bekymret kan du læse om, længere nede i artiklen.

I tilfælde af lokale smitteudbrud, som det der for nylig er set i Hjørring Kommune, vil der igen kunne indføres restriktioner lokalt.

Styrelsen for Patientsikkerhed vil kunne komme med både påbud om restriktioner eller deciderede forbud mod besøg, hvis det bliver nødvendigt.

Fire måneders begrænsninger

Siden marts har beboere på landets plejehjem og patienter på sygehuse haft begrænset mulighed for at få besøg for at mindske risikoen for spredning af coronavirus.

– Besøgsrestriktionerne blev indført for at beskytte nogle af vores mest sårbare borgere mod coronavirus. Jeg er helt klar over, at det har haft store menneskelige omkostninger for både de berørte borgere og patienter og deres pårørende, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

– Med vores offensive teststrategi, intensive smitteopsporing og mulighed for midlertidigt at gribe ind, hvis der blusser smitte op, har vi de nødvendige værktøjer til at sikre, at beboere og patienter i Danmark nu kan modtage besøg i endnu større omfang.

Bekymrer fagforening

Der vil fortsat være stor fokus på at forhindre smittekæder i at opstå, understreger han. Eksempelvis ved at sikre god hygiejne.

Derudover skal der være adgang til mundbind og andre værnemidler, når man som pårørende besøger ældre på plejehjem eller i egen bolig.

Udsigten til indendørs besøg vækker bekymring i fagforbundet FOA. Det oplyser Torben Hollmann, der er sektorformand for social- og sundhedsområdet, i en pressemeddelelse.

– Nu må de samme politikere og organisationer, som har presset på for en større og hurtigere åbning, tage ansvar og kaste sig ind i kampen for at sørge for, at frontpersonalet får den testning, der er nødvendig for både borgere og ansattes sikkerhed, siger han i en pressemeddelelse.

Systematisk test?

Newsbreak.dk har tidligere omtalt det faktum, at der i allerhøjeste grad er flest ældre, der i Danmark dør efter at være blevet smittet med coronavirus. Mange af dem bor på netop plejehjem og ældrecenter. Herhjemme er 35 procent – i alt 210 – coronarelaterede dødsfald sket blandt plejehjemsbeboere.

Derudover er der indtil videre konstateret coronasmitte på 117 plejehjem, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI), der opgør statistik og følger udviklingen af Covid-19 og smitte med coronavirus. 83 procent af alle danske dødsfald kan dog relateres til patienter, der har haft en underliggende sygdom.

Selv om coronavirus er udbredt på plejehjem i Danmark og i udlandet, kniber det med at få testet personale i ældresektoren med jævne mellemrum. Ifølge en rundspørge, som Politiken Research har gennemført blandt 400 plejehjemsledere, har 53 procent af landets plejehjem ingen planer om løbende at teste de ansatte.

68 procent af plejehjemslederne svarer også, at de heller ikke har planer om løbende at teste beboerne, og det vækker bekymring og kritik i patient- og personaleorganisationer.

– Det er utilfredsstillende. Vi har allerede set smittekatastrofer på plejehjem, og det er altså ikke kun i Sverige, men også i Danmark. Test er en vigtig faktor i at undgå at få smitten ind på plejecentrene, siger Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen, til Politiken.

Powered by Labrador CMS