Nu kan sporten genoptages

Sportshold kan igen dyste mod hinanden. Men bolden skal rengøres undervejs, og man bør selv medbringe udstyr.

Landets amatørhold kan med nye retningslinjer igen rejse rundt og spille kampe – dog skal der tages en række sundhedsmæssige tiltag. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Scanpix
Udgivet Opdateret

Et nyt sæt retningslinjer for den indendørs og udendørs idræt betyder, at eksempelvis fodbold- og håndboldhold på amatørniveau igen kan spille mod hinanden efter coronakrisen. Det skyldes blandt andet, at Folketinget har besluttet at lempe forsamlingsforbuddet. Op til 50 personer må samles gældende fra mandag.

Tidligere har grænsen været på ti personer.

I retningslinjerne står der, at sportsaktiviteter med tæt fysisk berøring som dans, håndbold, fodbold og basket kan gennemføres. Det er dog under forudsætning af, at der er ekstra stor opmærksomhed på de øvrige anbefalinger. Her gælder blandt andet afspritning og grundig hygiejne.

En genåbning

Hos DGI, Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger, siger konstitueret direktør Troels Rasmussen, at det er glædeligt endelig at kunne åbne op for den kompetitive del af breddeidrætten.

– Man kan kalde det en mere eller mindre fuld genåbningen af idrætten, for alle aktivitetstyper er tilladte. Selvfølgelig under ordnede forhold og stærk hensyntagen til retningslinjerne, siger han.

Ifølge retningslinjerne bør man så vidt muligt holde anbefalingen om en meters afstand. I sportsgrene med kraftig udånding anbefales det dog at holdes to meters afstand. Hvis det ikke kan lade sig gøre, bør man lave sundhedsmæssige tiltag for at forebygge smitte med coronavirus under idrætsbegivenhederne.

Der lægges også op til at lave en inddeling af banearealer i felter. Man bør lade være med at samle sig før og efter sportsbegivenhederne. Ligeledes opfordres spillere til at medbringe eget udstyr. Spiller man en håndboldkamp, bør man også rengøre bolden grundigt undervejs eller efter brug.

Kan lade sig gøre

Hos DGI mener man, at det er en overskuelig opgave for klubber og foreninger at overholde retningslinjerne.

– Vi skal som idrætsforeningerne skabe de rigtige rammer for kampene. Jeg vil ikke sige, det er en stor udfordring, men der er selvfølgelig ting, vi skal forholde os til, siger Troels Rasmussen.

Desuden fastsætter retningslinjerne regler for svømmehaller og fitnesscentre. Her skal der blandt andet holdes afstand, luftes ud og gøres ekstra rent.

Retningslinjerne er udarbejdet af blandt andre Kulturministeriet, sundhedsmyndighederne og idrættens organisationer.

Tilskuere til professionel sport

Fredag lagde regeringen op til, at der fra næste fase af genåbningen kan komme 500 tilskuere på stadion til eksempelvis superligakampe, men nu vil regeringen gennemføre et forsøg, hvor flere får lov at komme ind.

Det erfarer TV2, der er kommet i besiddelse af et brev, som statsminister Mette Frederiksen (S) har sendt til partilederne.

– Såfremt partierne er indstillede på det, vil regeringen imidlertid foreslå en aftale om, at der i løbet af etape 1 gennemføres et forsøg, hvor der kan afvikles en eller flere superligakampe med et større antal tilskuere end 500, lyder det.

Mette Frederiksen understreger dog, at det forudsætter, at sundhedsmyndighederne vurderer, at der kan laves en forsvarlig model.

– På baggrund af forsøget vil sundhedsmyndighederne, politiet og eventuelt andre relevante myndigheder kunne evaluere, om det er foregået sundhedsmæssigt forsvarligt, lyder det i brevet.

Efter at der fredag blev åbnet op for, at der kan komme op til 500 tilskuere til fodboldkampe, var blandt andet FC København ude med en plan for, hvordan der forsvarligt kan lukkes endnu flere ind, da man ikke mener, at 500 vil gøre nogen forskel.

FCK udarbejdede en model, hvor Parken kunne opdeles i 21 sale med 500 i hver, så der i alt kunne lukkes 10.500 tilskuere ind.

Powered by Labrador CMS