Skip to main content

Ny aftale gør det sværere at slippe for bøde

Langt flere danske end udenlandske bilister betaler p-bøden. Ny aftale skal kradse de udenlandske bøder ind

Når udenlandske lastbiler får bøder, er det mange, der ikke betaler. Det skal ny aftale ændre på. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Når udenlandske lastbiler får bøder, er det mange, der ikke betaler. Det skal ny aftale ændre på. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Det har vist sig som en tung opgave for Færdselsstyrelsen at indkræve p-bøder på rastepladserne langs motorvejsnettet.

Siden styrelsen overtog kontrollen 1. januar 2019, er det kun knap hver femte udenlandske bøde, der frem til 30. juni er blevet betalt.

Det skal en ny aftale ændre på. Fremover skal Euro Parking Collection(EPC)  nemlig opkræve de ubetalte bøder uden for Danmarks grænser.

Det oplyser Transport- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

– Det skal være slut med udenlandske lastbiler, der ser stort på vores regler, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Det er urimeligt

Han peger på, at langt de fleste danske bilister betaler deres p-bøder.

Fra 1. januar 2019 til 30. juni 2020 blev 77 procent – eller knap fire ud af fem – af bøderne til danske bilister betalt.

Det er ifølge ministeren derfor helt urimeligt, at udenlandske virksomheder bare lader p-bøderne ligger.

– Derfor styrker vi indsatsen med opkrævningen af ubetalte afgifter, således at udenlandske virksomheder skal regne med at blive stillet til ansvar, når de bryder reglerne.

– Det er kun rimeligt, og dermed bliver forholdene for virksomhederne ens for alle, siger Benny Engelbrecht.

Mindre bøvl

Aftalen med EPC betyder, at Færdselsstyrelsen fremadrettet slipper for en masse hårdt arbejde. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

”Det har hidtil været en tung og kompliceret, manuel proces at indhente de oplysninger fra udenlandske myndigheder, som er en forudsætning for, at Færdselsstyrelsen selv kan opkræve ubetalte internationale parkeringsafgifter,” siger Nicoline Zederkof Jensen, som er kontorchef med ansvar for Færdselsstyrelsens parkeringskorps, i pressemeddelelsen.

Færdselsstyrelsen oplyser, at der fra den 1. januar 2019 og til den 30. november 2020 er blevet udskrevet cirka 9.300 parkeringsafgifter, herunder 8.000 til udenlandske køretøjer. 6.600 af disse er fortsat ikke betalt.

Det er planen, at EPC modtager de første sager fra Danmark i den kommende uge, og at de begynder at kradse penge ind umiddelbart herefter.

”Vi ser frem til at få den nødvendige hjælp til opkrævningen. Parkeringsreglerne på de statslige rastepladser gælder for alle, og med aftalen om opkrævning af ubetalte internationale parkeringsafgifter, står Færdselsstyrelsen nu markant stærkere i sin håndhævelse af reglerne,” siger Nicoline Zederkof Jensen i pressemeddelelsen.

Del din kommentar