Ny model kan åbne Europa for danskere

Torsdag præsenterer Udenrigsministeriet en ny model, der inddeler europæiske lande i regioner.

Med nye rejsevejledninger kan der rent faktisk åbnes for, at danskere kan rejse til nogle europæiske steder med myndighedernes velsignelse. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Udenrigsministeriet præsenterer torsdag en ny model for rejsevejledninger, der inddeler Europas lande i regioner. Det kan reelt medføre en delvis åbning af Europæiske lande for danskere.

I en pressemeddelelse skriver ministeriet nemlig, at “de regionale rejsevejledninger giver mulighed for at åbne for rejser til regioner med lav smitte i orange lande og lukke for rejser til regioner med høj smitte i ellers gule lande”.

Med de nye data-muligheder bliver det fremover muligt for ministeriet at lave en mere afgrænset rejsevejledning, der ikke ser et gældende land som en helhed – men ser på Covid-19-smitten isoleret til regioner.

– Det giver os mulighed for at holde lav-smitte-regioner åbne, forudsat at landene leverer de her nødvendige sundheds- og testdata. Tilsvarende kan vi nu med større præcision gå ind og lukke ned for regioner med højere smitte, siger minister Jeppe Kofoed.

Ændringen medfører også en omskrivning af anbefalingen til hjemvendte danskere. I dag anbefales man at gå 14 dage isolation, når man er kommet hjem. Det bliver nu sat ned til 10 dage.

Hvor kan du tage hen?

Ordningen træder i kraft til december, og det bliver efter gældende definitioner, at Udenrigsministeriet vil opdatere sine rejsevejledninger, der altså fremover kan “tillade” udlandsrejser for danskere.

Den regionaliserede model betyder, at rejser til lavrisikoregioner i karantænelande fremover vil være mulige, og tilsvarende at ikke-nødvendige rejser til højrisikoregioner i ellers åbne lande fremover vil blive frarådet.

Grænserne for, hvornår der er tale om lav- eller højrisiko fastholdes, som de er nu. Altså, hvis en region overskrider 30 smittede per 100.000 indbyggere på en uge, vil der blive lukket. Der kan åbnes igen, når regionen er under 20.

Flere lande er allerede begyndt at indberette regionsdata, og det vil faktisk betyde, at italienske og spanske destinationer kan blive tilgængelige for danskere – hvis de kan holde smitten nede.

– Jeg må samtidig understrege, at smitteniveauet i Europa stadig er foruroligende højt og der vil, på grund af det høje smittetryk og fortsat manglende data for en række lande, ikke umiddelbart være regioner der nu åbner op, tilføjer Jeppe Kofoed dog.

Powered by Labrador CMS