Nye ejendomsvurderinger udskydes igen

Fortsatte problemer med nyt ejendomsvurderingssystem udskyder endnu engang nye vurderinger - nu til 2021

Ejendomsvurderingerne er igen udskudt. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

De første nye ejendomsvurderinger, som skulle være kommet i efteråret i år, udskydes til sommeren 2021.

Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse onsdag aften. Det sker, efter Folketingets skatteordførere er blevet orienteret.

– Forsinkelsen er på ingen måder acceptabel. Mange har set frem til at få en mere retvisende ejendomsvurdering og få klarhed over deres fremtidige boligskatter, siger skatteminister Morten Bødskov (S) i meddelelsen.

Forstå forløbet med nye boligskatteregler

* I 2007 konkluderede Skatteministeriets Interne Revision, at opgaven med at vurdere ejendomme i Danmark løses på et “meget lavt kvalitetsniveau”.

* Skatteministre under VK-regeringen forsøgte flere gange frem til 2011 at få afskaffet de usikre ejendomsvurderinger til fordel for en mere sikker beskatning.

Hver gang blev forsøgene afvist af Finansministeriet, der var bange for, at staten og kommunerne så ville miste skatteindtægter.

* Efter valget gennemførte skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) 2011-vurderingen, der fastholdt de usikre ejendomsvurderinger.

* I 2013 forlængede skatteminister Holger K. Nielsen (SF) 2011-vurderingen af ejerboliger til også at gælde i 2013 og 2014.

* Et ekspertudvalg, Engberg-udvalget, opgav i september 2014 at finde en metode til at vurdere grundes værdi på. Det var ikke muligt at finde en metode, der var rimelig sikker, mente udvalget.

* Et bredt flertal i Folketinget aftalte i november 2016 at fastholde beskatningen af grundværdien som den største og vigtigste del af ejendoms- og boligbeskatningen.

* Et bredt flertal i Folketinget blev i maj 2017 enige om en aftale, der giver danskerne nye boligskatteregler.

* Skatteministeriet har dog haft store problemer med at udvikle et nyt system til at vurdere ejendomme og ikke mindst grundene. De første vurderinger skulle have været klar sidste år, men er blevet udsat to gange.

* Inden valget i 2019 udsatte regeringen lovforslaget, der skulle gennemføre de nye boligskatteregler, til efter valget.

* 23. oktober 2019 stod det klart, at de nye boligskatteregler ikke træder i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024. Det skyldes, at it-systemerne ikke bliver klar til planlagt tid.

* 15. maj 2020 bliver et bredt flertal af Folketingets partier enige om en boligaftale, som betyder, at ejendomsværdiskatten lempes med cirka tre milliarder kroner i 2021-2023.

Samtidig sikrer aftalen, at grundskylden højst kan stige med 2,8 procent årligt i 2022 til 2024.

Kilder: Skatteministeriet, Politiken.

Ministeren gør det dog også klart, at man hos regeringen ønsker, at tingene bliver gjort ordentligt.

– Regeringen har hele tiden gjort det klart, at den ikke kommer til at forcere udsendelsen af vurderingerne med et ufærdigt system på bekostning af boligejernes tryghed, siger Morten Bødskov.

Udfordringer

Det er Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, der har meddelt ministeriet, at det nye system er udfordret.

Forsinkelsen her og nu skyldes, at de nødvendige tests af de første vurderinger har været vanskeligere at gennemføre end forudset, lyder det i pressemeddelelsen.

– Samtidigt er styrelsen blevet udfordret af hjemsendelser i forbindelse med covid-19, står der.

Skatteministeriet skriver, at flere hundrede ansatte i forvejen er sat på opgaven, men noget tyder på, at der bliver sat endnu flere folk i sving.

– Som skatteminister kan jeg ikke acceptere, at vi gang på gang udsætter de nye ejendomsvurderinger. Boligejerne har krav på en tidsplan, der holder. Projektet har udviklet sig så kritisk, at jeg mener, forligskredsen har brug for rådgivning fra nogen, som hverken er en del af forvaltningen eller af de konsulenthuse, der udvikler på systemet. Vi skal til bunds i den her sag, siger Morten Bødskov.

Powered by Labrador CMS