Nyt til hjemmet under krisen: Tjek forsikringen

Danskerne har brugt flere penge på kunst, møbler, elektronik og ting til hjemmet under corona. Men mange glemmer at tilpasse indboforsikringen

Hver tredje dansker tænker ikke over at kontakte forsikringen, når de øger værdien af deres indbo. Det viser tal fra youGov. (Genrefoto) Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Udgivet Opdateret

Kunst, antikviteter og designerstole – eller nye havemøbler og den robotplæneklipper, man længe har været lun på.

Coronakrisen har rykket danskernes forbrug inden for hjemmets fire vægge. Og flere end hver fjerde dansker har brugt op mod 20.000 kroner på ting til hjemmet. Andre har brugt endnu mere. Det viser en ny rundspørge fra YouGov og If Skadeforsikring.

Det er egentlig ikke så overraskende, at flere forsøder tilværelsen derhjemme, siger Eva Lindberg Vibe, der er produktchef hos If Skadeforsikring med dybdegående kendskab til forsikringsvilkår.

– Det vigtige er bare, at man får justeret og tilpasset sine forsikringer. Ellers risikerer man at være underforsikret, siger hun.

“Problematisk”

Rundspørgen viser dog, at 33 procent ikke ville skænke forsikringerne en tanke.

Det er problematisk af flere grunde, tilføjer Anja Lintrup Sørensen, der er rådgiver ved Forsikringsoplysningen.

– Hvis man ikke har en forsikring, som svarer overens med indboet, så får man ikke den rigtige erstatning – uanset om det gælder brand eller indbrud, siger hun.

Selve forsikringssummen kan være det første sted, bukserne stumper.

Nogle forsikringsselskaber har en såkaldt øvre forsikringssum – altså et loft hvor, hvor meget dit indbo må være værd.

Derfor skal du tjekke, om summen reelt matcher det, dit indbo ville koste i nypris.

Samtidig skal du nærlæse betingelserne. En indboforsikring ikke bare en paraply, der dækker alt, hvad du køber hjem.

Begrænsninger på specifikke genstande

Nogle selskaber har specifikke begrænsninger på særlige typer genstande.

– De senere år har flere selskaber eksempelvis indført en fast beløbsgrænse på designermøbler, kunst og elektronik, hvilket mange har købt mere af under corona, konstaterer Anja Lintrup Sørensen.

I så fald kan det eksempelvis kræve en udvidelse eller en tillægsforsikring at være dækket.

Ellers står du i bedste fald kun med en delvis dækning – og i værste fald helt uden dækning.

– Ring til dit selskab, og spørg, hvordan du skal forholde dig. Hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt, tilføjer Eva Lindberg Vibe.

Det afgørende er, at forsikringssummen matcher værdien af dit indbo, og at forsikringens betingelser og underkategorier ligeledes passer.

– Derfor kan det være svært at sætte en beløbsgrænse for, hvornår man bør udvide sine forsikringer, eller hvornår man er underforsikret, forklarer Anja Lintrup Sørensen.

Et nyt ur, et lækkert spisebord eller tablets til husets hjemmeskolede teenagere behøver ikke i sig selv tippe læsset.

– Men 5000 kroner her og 5000 kroner der – og en sofagruppe til 40.000 kroner. Det kan løbe op på et år, konstaterer Anja Lintrup Sørensen.

FAKTA: Kunst kan kræve særskilt forsikring

* Bruun Rasmussen Kunstauktioner og If Skadeforsikring melder, at danskernes interesse for kunst og antikviteter er vokset. Her kan det være nødvendigt at tage særlige forbehold.

* For det første kan man ikke nødvendigvis gå ud og nyanskaffe et tilsvarende stykke kunst eller design. For det andet kan det være svært at værdisætte.

* Derfor kan det være fornuftigt at sikre sig mest mulig dokumentation. Tag billeder, og gem kvitteringer og papirer, som dokumenterer prisen.

* Tjek, om dit forsikringsselskab kræver en særskilt forsikring af kunst.

Kilde: Bruun Rasmussen Kunstauktioner, If Skadeforsikring, forsikringsekspert Anja Lintrup Sørensen.

Powered by Labrador CMS