Skip to main content

Officielt: Støjberg skal for Rigsretten

Folketingsflertal vedtager, at eksminister Inger Støjberg (V) skal for den kun sjette rigsretssag nogensinde.

Inger Støjberg (V) på talerstolen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Inger Støjberg (V) på talerstolen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Venstres Inger Støjberg er tiltalt ved Rigsretten i sagen fra 2016 om ulovlig adskillelse af asylpar, da hun var den ansvarlige minister.

Et folketingsflertal har tirsdag stemt for rigsretstiltalen mod Støjberg. Og dermed den kun sjette rigsretssag nogensinde. Flertallet var sikret på forhånd. Men nu er det altså officielt, at Støjberg skal for Rigsretten.

Rigsretten er en domstol, der dømmer i sager, hvor ministre eller tidligere ministre er anklaget for ulovlig embedsførelse.

Støjberg stemte selv imod. Et flertal i Venstres folketingsgruppe stemte for en rigsretssag mod partifællen. Kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige stemte imod blandt partierne.

Der er tale om den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien og den første siden rigsretssagen om Tamilsagen, der i 1995 kostede tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen (K) fire måneders betinget fængsel.

Var der selv

Inger Støjberg (V) erkendte inden afstemningen, at der er blevet begået fejl i sagen om de adskilte asylpar, som tirsdag fører til, at Folketinget skal stemme om en rigsretssag mod hende.

Hun fastholder dog, at hun ikke opfordrede sit embedsværk til at gøre noget ulovligt i sagen.

– I modsætning til alle jer, der om lidt trykker på den grønne knap, så var jeg i lokalet.

– Jeg ved, hvad jeg har sagt og gjort, og jeg ved, at jeg ikke beordrede nogen til at gøre noget ulovligt, sagde Inger Støjberg fra Folketingets talerstol.

Det handler sagen om

Sagen handler om, at alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, skulle adskilles uden en individuel vurdering. Det havde de ellers krav på.

Først ombudsmanden, så byretten, så en større kommissionsundersøgelse og senest uvildige advokater har vurderet, at der i Støjbergs tid som udlændinge- og integrationsminister blev gennemført en ulovlig instruks.

Inger Støjberg fortryder ikke sin ageren i sagen.

– Jeg greb ind. Jeg gjorde, hvad jeg fastholder var det eneste rigtige politiske og menneskelige at gøre, sagde hun fra talerstolen.

Del din kommentar