Overlæge: -Det er stilhed før stormen

Flere end 206.000 danskere har haft coronavirus covid-19

Forskere på Aalborg Universitet arbejder her med at analysere alle positive danske coronaprøver for den engelske virusvariant cluster B.1.1.7. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

464 danskere er det seneste døgn konstateret smittet med coronavirus i Danmark.

Tallet baserer sig på 140.143 prøver. Det giver en positivprocent på 0,33.

Seks er det seneste døgn døde med coronavirus, og det bringer det samlede danske dødstal op på 2333.

Antallet af indlagte falder med 16 til 248. Af disse er 51 indlagt på en intensivafdeling, mens 36 har brug for en respirator.

Her stiger smitten

I Kolding, der har landets højeste smittetal, stiger smitten yderligere.

Nu er 250 konstateret smittede inden for det seneste uge, hvilket bringer kommunens incidenstal op på 268,8.

I Ishøj Kommune, det tidligere danske epicenter, er smitten på retur. Her er incidenstallet nu 188,1.

Lukker ned

Grundet smitten er det besluttet, at alle skoler og daginstitutioner i Kolding lukker til og med 28. februar. Tiltaget skal bremse smittespredningen.

Det oplyser Sundhedsministeriet fredag i en pressemeddelelse.

Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet, at der er risiko for yderligere smittespredning, i forbindelse med at skoleelever og en del børn i dagtilbud skulle vende tilbage fra vinterferie mandag.

Alle borgere over 12 år i Kolding opfordres til at lade sig teste. Der vil være kapacitet, så alle borgere over to år kan blive testet, oplyses det.

Der vil være nødpasning for børn, hvis forældre har et pasningsbehov som følge af deres arbejde. Og børn med særlige behov er undtaget nedlukningen.

Stilhed før stormen

Spørger man Christian Wamberg, overlæge på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital, afspejler dagens smittetal en vedvarende situation.

– Situationen lige nu er helt status quo. Med de restriktioner, man har indført, er smittetallene helt forventelige, siger han.

– Men vi står også i stilheden før stormen og venter på, om tredje bølge med B117 bliver til noget eller ej. Det er en mærkelig position at stå i, siger han.

Antallet af indlagte med coronavirus toppede 4. januar med 964 coronapatienter. Det tal er nu faldet til blot en fjerdedel.

Og det er noget, der kan mærkes på aktiviteten på hospitalerne, fortæller Christian Wamberg.

– Tingene er ved at vende tilbage til normal drift. Vi er ved at være der, hvor vi kan indhente det tabte, så det er vi begyndt at se på.

– Vi er kun lige kommet i gang med på ny at planlægge alle aflysningerne, men nu kan vi komme i gang, siger han.

Gør klar til bølgen

Statens Serum Institut oplyser lørdag, at den britiske variant – også kaldet B117 – i uge 6 udgjorde 46,8 procent af smittetilfældene.

Det passer med den fremskrivning, som instituttet har lavet, og som forudser, at den særlige smitsomme coronavariant snart er dominerende.

Det forbereder man sig på på hospitalerne, som ifølge forudsigelsen vil få en stigning i indlæggelser.

– Vi er gået i gang med at pudse af til at få styr på planerne for en eventuelt tredje bølge.

– Ligesom ved anden bølge planlægger vi, hvordan vi kan skalere op og ned, afhængigt af hvor mange der kommer ind. Men vi skal gøre det smartere end sidste gang, siger Christian Wamberg.

Vaccinen er nøglen

Han ser med optimisme på fremtiden.

– For hver dag der går, bliver flere vaccinerede, og vi nærmer os det forår, som skal hjælpe på, at virusset spreder sig mindre, fordi vi kan holde mere afstand til hinanden, siger han.

Antallet af personer, der har påbegyndt vaccination mod covid-19, er lørdag opgjort til 299.335 personer.

Af dem har 174.610 personer fået to vaccinestik i overarmen og regnes for færdigvaccineret. Det svarer til tre procent af befolkningen.

Powered by Labrador CMS