Pas på: Bordet fanger til firmajulefrokosten

Selv om man mødes i festligt lag, træder man ind i et arbejdsrelateret rum til julefrokosten. Så vær varsom med at sige op eller true chefen i din brandert.

Julefrokosterne er over os, og de kan blive RIGTIGT dyre for dig. KLIK VIDERE OG LÆS OM, HVAD DU SKAL VÆRE OPMÆRKSOM PÅ. Foto: Scanpix
Julefrokosterne er over os, og de kan blive RIGTIGT dyre for dig. KLIK VIDERE OG LÆS OM, HVAD DU SKAL VÆRE OPMÆRKSOM PÅ. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

“Schæææf, jeg får aaalt for lidt i løn, selv om jeg laver meget mere end Hanne fra HR. Jeg gider sgu ikke være her mere!”.

Snart står julefrokostsæsonen for døren, og selv om I mødes i festligt lag, fanger bordet, hvis du dummer dig. For når du møder op til firmajulefrokosten fredag aften, træder du ind i et arbejdsrelateret rum.

Artiklen fortsætter under videoen

Og det er ikke alle klar over, vurderer advokat Jane Kjær Klausen fra fagforeningen Krifa.

– I princippet er der ingen forskel på tirsdag formiddags personalemøde og fredag aftens firmajulefrokost. Så man skal tænke sig om, inden man begynder at diskutere løn eller truer med at sige op, siger Jane Kjær Klausen.

Hammeren kan falde

Arbejdsgiveren kan nemlig sanktionere mandag morgen.

Det er uden betydning, om handlingen er udtryk for ubetænksomhed. Det er udelukkende den krænkedes og/eller arbejdsgiverens oplevelse af, hvad der er over stregen, som er afgørende.

I sidste ende vil det så selvfølgelig være op til en dommer at vurdere arbejdsgiverens sanktion.

Alt derudover – såsom din opsigelse midt i en snapsebrandert – er op til chefen at vurdere.

Pas på dig selv

Der kan også opstå episoder, som er grænseoverskridende for dig selv. Som hvis du får fortalt om dine ægteskabelige problemer eller seneste besøg hos lægen.

Her skal du stikke en finger i jorden, inden du møder op mandag med røde kinder. For det kan virke værre i dit hoved end i kollegernes.

– Man kan jo spørge de andre, om de kan huske, hvad der skete. Ellers kan humor – alt efter episoden – hjælpe, når man mødes ansigt til ansigt, siger erhvervspsykolog Majken Matzau.

Kan det ikke klares med et glimt i øjet, kan du sende en erkendende eller undskyldende sms eller mail.

Er episoden af alvorligere kaliber, skal du lægge dig fladt og give en klokkeklar undskyldning – eventuelt med en tillidsrepræsentant inde over.

Du skal også være opmærksom på tonen i kærlige komplimenter og det nonverbale sprog.

– Flirt kan være uskyldigt og ren livseliksir. Men man skal passe på i disse MeToo-tider, siger Majken Matzau.

Powered by Labrador CMS