Afslører: Søren Brostrøm vil selv bestemme

Sundhedsstyrelsen åbner for at afskære politikerne fra at bruge epidemiloven. Det bør Folketinget ind over, lyder kritikken, for tænk, hvis styrelsen vurderer forkert

Brostrøm er klar til at stoppe coronaindgreb, når der er udbredt immunitet. (Foto: Jens Dresling/Scanpix 2021)
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Jyllands-Posten

Sundhedsstyrelsen lægger op til, at politikerne skal fratages muligheden for at indføre restriktioner og tvangsindgreb mod befolkningen i bekæmpelsen af covid-19.

Det fremgår ifølge Jyllands-Posten af dokumenter fra lovarbejdet med den nye epidemilov, der trådte i kraft den 1. marts. Her skriver Sundhedsstyrelsen, at covid-19 på et tidspunkt skal fjernes fra listen over “alment farlige sygdomme”, som muliggør indgreb i borgernes frihed.

En sygdom som corona vil “skulle nedklassificeres, såfremt der opnås udbredt immunitet i befolkningen, enten gennem vaccination eller ved immunitet efter overstået infektion”, skrev styrelsen i november.

Samme pointe sendte styrelsens direktør, Søren Brostrøm, i en mail til Sundhedsministeriet i august.

Kristian Lauta, juraprofessor ved Københavns Universitet, kalder det fornuftigt, at Sundhedsstyrelsen afgør, hvornår politikerne må bruge magtmidlerne i epidemiloven, men efterlyser svar på, hvornår styrelsen mener, at der skal slukkes for loven i kampen mod corona.

– Det er en slags tændingsnøgle, som skal drejes, og som kan slukke igen, hvis sundhedsmyndighederne vurderer, at der ikke længere er grundlag for at bruge det bombastiske magtapparat, som ligger i epidemiloven, siger han.

-Der er et problem

Søren Brostrøm har før vist, at han er klar til at bruge den magt. Da covid-19 kom til Danmark, afviste han således at give politikerne adgang til de fleste beføjelser i epidemiloven. Kort efter blev magten taget fra ham gennem en hastelov vedtaget af Folketinget.

Mens sundhedsfaglige stemmer har rost, at Sundhedsstyrelsen fortsat afgør, hvornår loven kan bruges, mener formanden for Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist, at det er et problem:

– Det kan risikere at blive en katastrofe, hvis Sundhedsstyrelsen vurderer forkert, og der vil det være problematisk, hvis ikke Folketinget har været inde over beslutningen.

De Radikale er tryg ved, at det er Sundhedsstyrelsen og ikke politikerne, der har nøglen til loven.

– Man skal kunne sove roligt om natten, selv hvis ens værste fjende administrerer loven, siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R), der er formand for Folketingets Epidemiudvalg.

Sundhedsstyrelsen skriver i et svar til Jyllands-Posten, at der ikke kan »opstilles eksakte målepunkter« for, hvornår covid-19 skal nedklassificeres. Det afhænger bl.a. af mutationer og nye behandlinger.

Powered by Labrador CMS